306
0
Două directoare din Soroca riscă să fie demise de la instituțiile pe care le conduc
306
0

Două directoare din raionul Soroca au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, după ce și-au angajat concubinii sau alte persoane apropiate la instituțiile pe care le conduc.

Foto: europalibera.org

Potrivit ANI, din 2016 până în 2019, directoarea unei școli primare-grădiniță dintr-o localitate din raionul Soroca a semnat 25 de acte administrative sau juridice, inclusiv de angajare, în privința subalternilor săi - concubinul și fiica. Iar directoarea interimară a unei școli primare, din același raion, și-a angajat în 2018 concubinul, semnând în privința acestuia ordinul și contractul individual de muncă, transmite Știri.md

Prin aceste acțiuni, cele două nu au respectat prevederile Legii nr.133/2016 privind declararea averii și intereselor personale. 

Directoarele nu au informat Direcția de învățământ Soroca imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-au aflat de fiecare dată când au fost în situația de a lua o decizie în privința persoanelor apropiate. 

De asemenea, acestea au admis și nu au soluționat conflictele de interese respective, în conformitate cu prevederile legale.

În cadrul controlului, directoarele au fost informate despre declanșarea procedurii de control. Ambele au menționat că în acea perioadă nu au știut despre prevederile legale în ceea ce privește declararea și soluționarea conflictului de interese.

Potrivit Autorității Naționale de Integritate, directoarele vor fi decăzute din dreptul de a exercita funcții publice sau de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter