main logo
1264

Dezastrul lăsat de vântul filmat cum smulge acoperișul școlii

Acoperișul de pe un bloc al Gimnaziului „Dimitrie Cantemir” din satul Mândrești, raionul Telenești, a fost luat pe sus de vântul puternic de luni, 11 martie.

Dezastrul lăsat de vântul filmat cum smulge acoperișul școliiDezastrul lăsat de vântul filmat cum smulge acoperișul școlii

Foile de ardezie au căzut peste acoperișurile blocurilor mai joase ale instituției, deteriorându-le parțial, dar au spart și geamuri, transmite Știri.md.

Solicitată de IPN, directoarea Gimnaziului, Ludmila Bosîi, a declarat că este vorba despre un bloc cu două etaje, în care momentan nu se desfășurau ore. Acesta riscă să fie afectat și mai mult în cazul în care vine o ploaie mai puternică. Comisia pentru situații excepționale a constatat că doar pentru materialele de construcție e nevoie de 160 de mii de lei, iar suma se dublează dacă se iau în calcul și lucrările care trebuie făcute. Acoperișul nu mai poate fi restabilit în felul în care era, ci trebuie ajustat noilor cerințe. 

De asemenea, se estimează că va mai fi nevoie de câteva sute de mii de lei pentru înlocuirea geamurilor sparte și a altor bunuri care au fost deteriorate. În baza actului de constatare a pagubelor, urmează a fi înaintat un demers către consiliul raional.

Ludmila Bosîi a mai spus că, în momentul care au fost cele mai puternice rafale, copiii erau în pauza mare și se aflau afară. Din fericire, bucățile din foile de ardezie smulse au fost duse de vânt în spatele școlii și nimeni nu a avut de suferit.

Vezi și: Momentul în care vântul smulge acoperișul unei școli din Telenești

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, vântul puternic a deteriorat acoperișurile a șapte case de locuit din Cobusca Veche, raionul Anenii Noi, fiind afectat și acoperișul gimnaziului din localitate. Primarul Laurențiu Perju a declarat pentru IPN că pentru reparația acoperișului gimnaziului s-au alocat peste cinci mii de lei. Cât ține de locuințele private, proprietarii vor investi din surse proprii.

Vântul a mai deteriorat acoperișurile instituțiilor de învățământ din localitățile Larga și Drepcăuți și Cotiujeni din raionul Briceni. Pagube sunt raportate în raioanele Bălți, Sângerei, Soroca, Orhei, Dondușeni, Criuleni, Edineț, Ocnița. Comisiile pentru situații excepționale urmează să estimeze prejudiciile materiale înregistrate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării