main logo
1628

Detalii despre cazul copilului din Capitală diagnosticat cu rabie

Băiatul de 11 ani diagnosticat cu rabie, care se află la spital în stare extrem de gravă, s-a îmbolnăvit acum zece zile, după ce a fost zgâriat de un câine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce copilul mângâia un alt patruped.

Detalii despre cazul copilului din Capitală diagnosticat cu rabieFoto: Ipn.md

Băiatul a acuzat slăbiciuni generale, cefalee, lipsa poftei de mâncare, febra până la 39,3 de grade Celsius și agitație, transmite Știri.md cu referire la IPN

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la spital starea băiatului s-a agravat, iar la 16 iulie s-au observat semne de aerofobie, pierderea vocii, în baza cărora și a altor momente epidemiologice s-a suspectat rabia. Ofițerul de presă al ANSP, Olesea Croitor, a declarat pentru IPN că diagnoza de rabie a fost confirmat deocamdată doar clinic. Din anamneză epidemiologică s-a constatat că băiatul este atașat de câini și pisici, inclusiv fără stăpân, fiind frecvent salivat, zgâriat, mușcat ușor.

Conform ANSP, în instituțiile medicale nu s-au înregistrat adresări ale pacientului după asistență medicală privind contactul cu aceste animale. În prezent, anchetarea epidemiologică continuă.

În legătură cu acest caz s-a autosesizat și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Solicitat de IPN, șeful Direcției sănătate și bunăstarea animalelor, Vitalie Carauș, a declarat că începând cu ziua de marți, specialiștii au intervenit, împreună cu autoritățile locale și alte subdiviziuni pentru a face investigații în zonă. 

Aceștia urmează să stabilească dacă există suspiciuni de boală sau animale bolnave. Potrivit șefului de direcție, în zona respectivă, în ultimii 15 ani, nu au fost înregistrate cazuri de rabie. Anual câinii din această zonă sunt vaccinați contra rabiei.

Cazul se presupune că a avut loc în preajma localității Ciorescu din municipiul Chișinău, însă ancheta va stabili circumstanțele exacte.

Specialiștii atenționează populația, în cazul unor eventuale mușcături de animale, să ceară operativ ajutor medical. Potrivit datelor ANSP, în primele luni ale anului curent, a fost depistată rabia la 23 de animale în 13 teritorii administrative.

Citește și

Alertă în Chișinău: Copil în stare gravă, diagnosticat cu rabie

Planul B: Cum să recunoști mușcătura care te poate ucide

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării