main logo
607

Date oficiale: 400 de copii, diagnosticați cu cancer în Moldova

Peste 80 de copii din Republica Moldova au fost diagnosticați anul trecut cu cancer. Astăzi este marcată Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului la copii.

Date oficiale: 400 de copii, diagnosticați cu cancer în MoldovaPeste 80 de copii au fost diagnosticați anul trecut cu cancer

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gâlca, a vizitat azi micuții care suferă de această maladie și se tratează în cadrul Institutului Oncologic, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

„În această zi trebuie să conștientizăm rolul societății în susținerea copiilor bolnavi de cancer. Am încredere că prin acordarea unui tratament eficient, sprijin moral și psihologic, există șanse de vindecare și revenire la o viață normală. Depunem tot efortul ca toți micuții bolnavi de această maladie gravă să primească tratament și îngrijire de cea mai bună calitate”, a menționat Boris Gâlca.

Pe parcursul zilei, copiii şi adolescenţii internați în secțiile oncologie pediatrică şi hematologie pentru copii au avut parte de surprize plăcute. Aceștia au primit coșuri cu fructe și împreună cu părinții au participat la un concert.

Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului la copii a fost instituită în anul 2002 de Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer, fiind dedicata activităților menite să atragă atenția asupra cancerului în rândul copiilor, precum și activităților de suport pentru familiile micuților.

Depistarea cancerului la copii poate fi dificilă, de aceea părinții trebuie să meargă sistematic cu copiii la control. Principalele semne la copii ce trebuie să alerteze părinții sunt: scăderea în greutate continuă, dureri de cap și vomă dimineața, dureri accentuate ale oaselor și articulațiilor, apariția tumefierilor sau nodulilor, apariția unei pete albicioase pe pupila ochiului, roșeața sau sângerări excesive în urma unei răni, schimbarea culorii pielii și oboseala continuă etc.

Conform Cancer Registru, în Republica Moldova, la evidență cu această maladie se află circa 400 de copii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării