main logo
703

CSJ: 200 de lei pentru încălcarea dreptului de acces liber la informaţie

Magistrații Curții Supreme de Justiție au decis că încălcarea dreptului de acces liber la informație poate fi despăgubită cu 200 de lei. Decizia a fost pronunțată în data de 19 iunie.

CSJ: 200 de lei pentru încălcarea dreptului de acces liber la informaţieFoto: bizlaw.md

La baza hotărârii se află plângerea unui bărbat împotriva Agenţiei de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti (AAIJ), transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

Reclamantul a indicat că în iunie 2018 a expediat pe poșta electronica a AAIJ o cerere prin care a solicitat să fie informat cu privire la procedura de înregistrare a adresei electronice deţinută de el în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), adresa electronică la care se poate înregistra, acordul necesar de semnat şi instituţia semnatară şi dacă forma acestui acord este publicată. Reclamantul a mai întrebat dacă acest acord poate fi semnat prin poşta electronică sau manual la prezentarea la instituţia respectivă şi dacă este necesară aplicarea semnăturii digitale pe toate documentele anexate la cererea de chemare în judecată sau doar pe prima filă.

Bărbatul a declarant că a așteptat răspunsul AAIJ 33 de zile, chiar dacă termenul de examinare a cererii este de 15 zile. Nici după 33 de zile însă nu a primit răspuns.

În lipsa răspunsului, bărbatul s-a adresat în instanță, solicitând constatarea încălcării dreptului de acces la informaţia, constatarea încălcării dreptului la examinarea cererii în termenul de 15 zile, obligarea Agenţiei de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti să examineze cererea şi repararea prejudiciului moral în mărime de 6.250 lei.

Magistrații primei instanțe au respins cererea bărbatului ca fiind neîntemeiată. Magistrații au considerat că probele anexate la dosar nu justifică pretenţiile invocate în acţiune.

Reclamantul a depus apel, care a fost admis. Judecătorii au admis partial cererea și au constatat încălcarea de către AAIJ a dreptului la acces la informaţie, manifestat prin neexaminarea în termenul stabilit de lege a cererii. Totodată, Agenția a fost obligată să prezinte informaţia solicitată de bărbat. În rest, pretenţiile au fost respinse ca fiind neîntemeiate. Magistrații de la apel au accentuat că, reieşind din natura informaţiei solicitate, precum şi din faptul că răspuns la cererea adresată a fost dat, dar nu există dovada recepţionării lui, se constată încălcarea dreptului şi obligarea furnizării răspunsului. Totodată, dacă reclamantul a luat cunoştinţă cu acest răspuns pe parcursul examinării cauzei, se consideră o satisfacţie echitabilă suficientă, în condiţiile în care prejudiciul moral nu a fost demonstrat.

Bărbatul a insistat să fie despăgubit moral și a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Recursul a fost admis.

Magistrații au decis să-I acorde reclamantului 200 de lei, indicând că, ţinând cont de circumstanţele şi complexitatea cauzei, comportamentul părţilor, conduita furnizorului de informaţie şi de importanţa procesului pentru reclamant, suma de 200 de lei cu titlu de prejudiciu moral este echitabilă suferinţelor psihice suportate de reclamant, nefiind excesivă pentru intimat, dar care concomitent nu poate constitui un venit nejustificat.

Judecătorii au mai declarat că suma solicitată de recurentul-reclamant cu titlu de prejudiciu moral în mărime de 6.250 de lei este una exagerată şi nejustificată or, la stabilirea cuantumului despăgubirilor se impune necesitatea ca partea vătămată să primească o satisfacţie echitabilă pentru prejudiciul moral suferit, să aibă efect compensatoriu şi nu trebuie să constituie venituri nejustificative.

Decizia CSJ este irevocabilă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării