main logo
784

Copiii intoxicați la grădinița din Băcioi s-au infectat cu Salmonella

Intoxicația în masă de la grădinița nr.101 din localitatea Băcioi a fost provocată de „Salmonella enteritidis”.

Copiii intoxicați la grădinița din Băcioi s-au infectat cu SalmonellaFoto: tv8.md

Contaminarea a fost posibilă pentru că în grădiniță nu au fost respectate normele sanitare. Bacteria a fost identificată în budinca servită copiilor la cină. La cantină nu a fost respectat nici meniul aprobat de Centrul de Sănătate Publică (CSP), transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Potrivit inspectorului principal din cadrul Direcției municipale pentru siguranța alimentelor, Eugeniu Straistă, din toți cei 32 de bolnavi spitalizați, dintre care doi maturi, la 26 s-a eliminat „Salmonella enteritidis”. La șase copii rezultatele au fost negative, iar la șase încă nu sunt gata.

Din bucate au fost preluate 29 de probe. Într-o probă, în pastele cu brânză de vaci și ou a fost depistată Salmonella, identică cu cea identificată la bolnavii spitalizați.

Bucatele nu au fost preparate în baza meniului

De fapt, budinca nici nu se regăsește în meniul tip aprobat de CSP. „Nu se permite prepararea unor astfel de bucate în grădinițe. Acestea nu pot fi servite copiilor. Bucatele trebuiau preparate strict în baza meniului aprobat de CSP”, a spus inspectorul.

Rola era defectă

Rola în care au fost preparate bucatele era defectă. „Aceasta nu asigura regimul corespunzător de prelucrare termică a bucatelor. După prelucrarea termică, bucătarii nu au verificat temperatura la care au fost preparate bucatele. Dacă se respecta regimul termic de prelucrare a produselor alimentare, care este prevăzut în normele tehnologice, incidentul putea fi evitat. Bucătarii trebuiau să verifice temperatura bucatelor, ei nu au făcut lucrul acesta”, a declarat Eugeniu Straistă.

Ouăle nu au fost dezinfectate

„Salmonella, posibil, a fost transmisă fie prin intermediul personalului grădiniței, fie prin intermediul ouălor, care nu au fost dezinfectate. Totodată, în budincă a fost depistată și bacteria coliformă. Asta înseamnă că nu au fost respectate normele de igienă”, a punctat reprezentatul ANSA.

Când va fi deschisă grădinița

În prezent, activitatea instituției este sistată pe un termen nedeterminat. „Grădinița va fi deschisă după ce tot personalul va trece controlul medical, vor fi respectate toate normele igienice și sanitare și cantina va fi asigurată cu utilaj tehnologic corespunzător. Administrația instituției ne va informa prin scrisoare oficială despre înlăturarea tuturor neconformităților”, a declarat inspectorul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării