main logo
1190

Copii tratați în condiții periculoase la Soroca. Ce spune Avocatul Copilului

Avocatul Copilului anunță condiții deplorabile ce ating „cote îngrijorătoare” în secția temporară de Pediatrie a Spitalului raional „A. Prisăcari” din Soroca.

Copii tratați în condiții inumane la Soroca. Ce spune Avocatul CopiluluiFoto: sanatateinfo.md

O echipă a Ombudsmanului Copilului a mers la spital după mai multe plângeri privind condițiile în care sunt tratați pacienții și a recomandat închiderea urgentă a unor spații care sunt periculoase atât pentru pacienți, cât și pentru medici, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Echipa de monitorizare din cadrul Reprezentanței Oficiului Avocatului Poporului cu sediul în municipiul Bălți a efectuat vizite de monitorizare în data de 14 ianuarie, atât la secția care spitalului care se află în reparație, cât și la secția temporară pusă la dispoziție medicilor și pacienților.

„În cadrul vizitei la sediul temporar al Secției de Pediatrie (str. M. Kogălniceanu), au putut fi observate unele condiții ce au atins proporții îngrijorătoare, fiind incompatibile cu interesul superior al pacientului, cu efect profund dăunător și asupra sănătății personalului Secției de pediatrie și vizitatorilor”, a constatat echipa Avocatului Copilului.

„Vechimea clădirii, sistemelor tehnice și starea lor, insuficiența spațiului și resurselor, reprezintă factori esențiali ce subminează grav tentativele administrației instituției publice de a racorda condițiile spațiului temporar al Secției de pediatrie, la standardele și normele aplicabile în materie, fiind constrânși să recurgă la măsuri provizorii și adaptări improvizate. În aceste condiții, managerului i-au fost făcute recomandări de a închide unele încăperi aflate în stare deplorabilă”.

Nu doar clădirea fizică se află într-o stare îngrijorătoare, dar nici aparataj necesar nu există, nici consumabile și, în cele din urmă, nici personal medical suficient. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu a menționat că este îmbucurător faptul că secția permanentă de Pediatrie se află în reparații, dar totodată este „indignată de lipsa de atitudine pentru a nu admite situația degradantă și dezastruoasă în care se prestează serviciile medicale copiilor pacienți la momentul actual”.

Ombudsmanul Copilului, în calitatea sa de Instituție Națională pentru Drepturilor Copilului reamintește că Republica Moldova în calitatea sa de stat parte la Convenția Internațională cu privire la drepturile copilului, recunoscând dreptul copilului de a se bucura de cel mai înalt standard realizabil de sănătate și de a beneficia de servicii medicale, de tratament și de recuperare, și-a asumat un set de angajamente, degajate de articolul 24 din Convenție, inter alia, de a asigura ca nici un copil să nu fie lipsit de dreptul de a avea acces la servicii de ocrotire a sănătății.

După efectuarea vizitei, Avocatul Copilului a recomandat autorităților locale să asigure condiții adecvate pentru tratamentul celor mici, iar administrației - să grăbească lucrările de renovare. 

Totodată, Maia Bănărescu anunță că a solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale evaluarea funcționării spitalului, întreprinderea măsurilor urgente pentru implementarea recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului și altor standarde internaționale ratificate de Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării