main logo
1128

Cod portocaliu de ninsori în Moldova: Recomadările salvatorilor

În contextul în care în țară este anunțat cod portocaliu de ninsori și ploi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă administrațiile publice locale să monitorizeze sectoarele de drumuri naționale care sunt în subordinea acestora.

Cod portocaliu de ninsori în Moldova: Recomadările salvatorilorFoto: telegraph.md

Salvatorii îndeamnă cetățenii, să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților, transmite Știri.md.

Oamennii sunt rugați să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare. Autoritățile îndeamnă ca bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate. 

Conducătorii auto, în special cei de autocare școlare din localități sunt atenționați să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri. 

Totodată, potrivit specialiștilor, stratul de gheață devine un pericol pentru pescari și minori în timpul de iarnă. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Salvatorii atenționează maturii să nu lase copii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. Mai mult, părinții sunt rugați să interzică strict copiilor schiatul, patinajul dar și ieșire pe gheață. 

De asemena, o atenție deosebită trebuie să fie acordată femeilor însărcinate și oamenilor cu boli grave cornice. După necesitate, se recomandă transportarea acestora la instituții medicale înainte de perioada pentru care au  fost anunțate condiții meteo complicate cu scopul evitării situațiilor de risc în timpul intemperiilor.  

În perioada rece a anului oamenii sunt rugați să respecte cu strictețe normele antiincendiare. Pentru a evita producerea incendiilor în sectorul locativ, pompierii recomandă ca sobele de încălzit să fie exploatate corespunzător, la fel și aparatele electrice de încălzit. 

Știri.md amintește că Serviciul Hidrometerologic de Stat a emis o nouă avertizare de schimbare bruscă a vremii.

Pe teritoriul întregii țări vor cădea precipitații sub formă de ploaie, cu trecere în ninsori puternice (7 - 17 l/m2), izolat foarte puternice (20 - 25 l/m2), pe firele electrice și crengi izolat depuneri complexe.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării