main logo
1953

Cocostârci incluși în Cartea Roșie a Moldovei, ortrăviți la Criuleni

În luna august, în satul Răculeşti din raionul Criuleni au murit 5 cocostârci, care se presupune că ar fi fost otrăviți.

Cocostârci incluși în Cartea Roșie a Moldovei, ortrăviți la CriuleniFoto: fb.com /Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii

Potrivit Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, fenomenul a fost observat de elevii instituției de învățământ din această localitate, care presupun că moartea păsărilor a survenit în urma stropirii cu erbicide a unui lan de porumb de pe malul râului Răut, transmite Știri.md. 

Ei au văzut că unul din cele cinci cuiburi existente în comună este complet gol, apoi au găsit cadavrele păsărilor care obișnuiau să se hrănească pe malul râului. 

"Unii localnici au anunțat că și animalele lor domestice au avut intoxicație în această perioadă. Adițional, alte voci susțin că și din alte cuiburi de cocostârc lipseau pui la acea vreme. Comunitatea locală consideră că aceste cazuri triste, survenite la distanță mică unul față de altul, se datorează proprietarului acestui teren, care ar fi originar din localitatea Jevreni" se arată într-o postare a societății. 

În acest sens, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a trimis un demers oficial în adresa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prin care solicită anchetarea acestui caz revoltător, care ilustrează nepăsarea și ignoranța celor care folosesc substanțe periculoase în agricultură fără nici un discernământ.

Amintim că această specie (cocostârcul, Ciconia ciconia) este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, având statutul de vulnerabilă (VU).

Otrăvirea acestei specii (chiar și ne-intenționată) reprezintă o infracțiune de mediu și trebuie sancționată conform legislației în vigoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării