main logo
5532

Ciocolată din Moldova, filmată cum arde ca o torță. Reacția ANSA

Câteva femei au decis să facă un experiment. Acestea au luat o bucată de ciocolată autohtonă și i-au dat foc.

Ciocolată din Moldova, filmată cum arde ca o torță. Reacția ANSAColaj: știri.md

Surpriză însă, aceasta a început să ardă, deși nu ar fi trebuit pentru că pe ambalajul produsului scria că aceasta conține 88% de cacao, transmite Știri.md. 

Femeile au rămas în șoc de cele văzute: "Priviți ce se întâmplă! Ciocolata trebuie să curgă dacă îi dai foc, dar ea nu curge".

Cel mai mult, acestea se arată deranjate de sănătatea copiilor. 

"Ne otrăvesc pe noi și pe copiii noștri. Mirosul este insuportabil. Iată așa apare și cancerul", au comentat acestea.

Mai mult decât atât, una dintre femei susține că a lucrat la o fabrică de patiserie și potrivit ei ciocolata trebuie să se topească, dar nicidecum să ardă. 

În urma acestui video apărut pe internet, responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor s-au autosesizat și au venit cu următoarele explicații. 

"Ciocolata este un produs de cofetărie obținut din produse de cacao (masă de cacao triturată, cacao ulei, cacao pudră), zaharuri cu sau fără alte ingrediente precum laptele sau derivaţii de lapte, diferite feluri de nuci etc. Grăsimile vegetale, altele decât untul de cacao pot fi utilizate la fabricarea diferitor varietăți de ciocolată.  

Arderea produselor alimentare este un proces chimic firesc, iar intensitatea focului depinde de compoziția produsului.

1. Ciocolata are un conținut de grăsime de aproximativ 33-36 %. În mod normal, temperatura de topire a grăsimilor din ciocolată este în medie 31-35 oC. Încălzirea ciocolatei peste punctul de topire a grăsimilor are ca rezultat o flacără în care ard particule de grăsime, dar și produse naturale de cacao (masă de cacao triturată, cacao pudră). La temperatura flăcării, uleiurile din compoziția ciocolatei nu reușesc să se topească, dar încep imediat să ardă.

2. În mod normal, zahărul nu arde, dar se topește și se carbonizează. Pentru a crea o flacără, el are nevoie de un catalizator - în ciocolată acest rol îl au untul de cacao și particulele solide de pudră de cacao. În același timp, zahărul accelerează procesul de ardere. În procesul de ardere se formează diferiți compuși, adesea având un miros neplăcut, diferit de aroma ingredientelor care intră în compoziția sa", spun reprezentanții ANSA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării