main logo
796

Chin pentru alergicii de ambrozie: Zeci de copii ajung zilnic la spital

Alergicii la ambrozie trec prin mari chinuri! Săptămânal, la un singur spital din Chișinău se adresează până la 80 de copii cu reacții alergice severe de la această buruiană. Unii adulți ajung să aibă chiar șoc anafilactic.

Chinul alergicilor de ambrozie din cauza buruienii de la orice colț

Deși autoritățile spun că inspectează terenurile și emit prescripții celor care nu distrug ambrozia, buruiana este aproape la orice colț. ”Avem atribuții limitate”, afirmă ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md

Săptămânal, la Institutul Mamei și Copilului se adresează multă lume - de la 50 la 80 de părinți, ai căror copii suferă de la polenul de ambrozie. Numărul celor afectați este în creștere, spun medicii.

Buruiana care chinuie atâția oameni poate să le facă zile fripte chiar și celor care anterior nu au reclamat probleme.

În secția Alergologie a Institutului Mamei și Copilului sunt internați cu reacții alergice severe câte opt copii, săptămânal. Natalia Cobzac-Popov a suportat cea mai severă reacţie alergică, ce poate duce la deces.

Deși ambrozia afectează starea general de sănătate a populaţiei, Ministerul Sănătății are atribuții limitate pentru a soluționa definitiv problema, susține Ala Nemerenco.

Autoritățile cred că un ordin în acest sens ar putea redresa situația...

Responsabilii de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului spun că dacă ambrozia ar fi distrusă imediat ce apare, nu ar exista o răspândire atât de largă a plantei nedorite. De acest lucru trebuie să se ocupe stăpânii terenurilor, pe care crește buruiana, și autoritățile locale, când este vorba despre un loc public.

Persoanele fizice care ignoră astfel de ordonanțe sunt pedepsite, conform legii, cu o amendă de până la 1.500 de lei, iar cele juridice - cu până la 6 mii de lei. Deocamdată, nimeni n-a primit o asemenea pedeapsă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării