main logo
371

Avertizarea ANSP: Scăldatul în lacurile din Capitală este interzis

Scăldatul în lacurile din Capitală este interzis, deoarece apa din acestea, dar şi din râul Nistru nu corespunde cerinţelor sanitaro-epidemiologice.

Avertizarea ANSP: Scăldatul în lacurile din Capitală este interzisFoto: tvrmoldova.md

Avertizarea a fost emisă de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) în urma cercetării în laborator a probelor de apă preluate, transmite Știri.md

Potrivit rezultatelor cercetărilor de laborator efectuate de către  ANSP, privind calitatea apei din râul Nistru, lacul "Vatra”, dar şi a lacului din parcul „Râşcani”, denotă prezenţa unui risc sporit de îmbolnăvire în timpul scăldatului, deoarece au fost depistate bacteriile E.coli, colifagi şi alte microorganisme care pot provoca boli diareice acute şi boli de piele.

Potrivit specialiștilor, este periculos şi nisipul de pe plajele din zonele de agrement. În nisip a fost depistată toxocara canis, care poate provoca toxocaroza, atât la copii, cât şi la adulţi. 

Totodată, deşeurile menajere lăsate de populaţie în urma odihnei influenţează nefast calitatea nisipului, solului şi a apelor din lacuri.

Concomitent, s-a investigat apa din izvoarele cu apă potabilă amplasate în parcurile cu plaje de pe teritoriul municipiului. Rezultatele denotă că, în majoritatea dintre acestea se conţin bacterii coliforme, E.coli, nitraţi în exces şi prin urmare apa nu poate fi utilizată în scopuri potabile, deoarece poate avea efecte negative asupra stării de sănătate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării