main logo
1022

ANSA: Fluturele dăunător care atacă plantele, prezent în Moldova

Un fluture dăunător, numit și fluturele scaieților (Vanessa cardui) poate fi observat în aceste zile pe teritoriul Republicii Moldova.

ANSA: Fluturele dăunător care atacă plantele, prezent în MoldovaAvertizare ANSA: Flururele dăunător care atacă plantele, prezent în Molodva

Una dintre cele mai interesante specii de Lepidoptere fac anual o lungă călătorie între nordul Europei și Africa, transmite Știri.md

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor avertizează că fluturele scaieților poate provoca pagube însemnate agriculturii din Moldova.

Dăunătorul în țara noastră poate dezvolta 2-3 generații pe an. Prima generație apare de regula în luna iunie, iar ultima în luna octombrie, în funcție de temperaturile înregistrate în toamnă. 

Vanessa cardui este o specie migratoare ce poate zbura și pe ploaie. Eclozarea ouălor și dezvoltarea rapidă a larvelor este favorizată de umiditatea atmosferica ridicată.

Daunele le produc larvele, care rod frunzele, lăsând doar nervurile principale. Pe perioada dezvoltării larvele năpârlesc de 3 ori, iar după fiecare năpârlire cantitatea de frunze pe care o consumă acestea este tot mai mare.

Dăunătorul este polifag (atacă numeroase specii de plante), iar larvele (omizile) produc pagube prin defolierea masiva a plantelor atacate. Atacă peste 300 de specii de plante. Acesta populează specii de scăieți și ne uimește prin frumusețea sa. Leguminoasele pentru boabe precum soia și fasolea semănată în câmp, sunt preferate de dăunător.

Combaterea se poate face cu insecticide specifice combaterii larvelor de Lepidoptere, cu insecticide omologate la cultură, conform Registrului de Stat, imediat ce a fost semnalat atacul.

Adultul are culoarea brun-cenușie, pe care se disting antenele negre. Aripile posterioare sunt portocalii cu desene albe și negre, iar aripile anterioare de culoare brună, cu două rânduri de pete albe. Anvergura aripilor depășește 50 mm.

Larvele – sunt omizi, care ajung la peste 2.5-4 cm lungime, au culoarea neagră și numeroși spini de culoare neagră și galbenă, iar pe fiecare parte au o dungă de culoare galbenă și poate depăși 40 mm lungime.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării