main logo
338

Amnesty cere investigarea comportamentului polițiștilor la protestul din Orhei

Amnesty International Moldova cere Procuraturii Generale și Inspectoratului General de Poliție efectuarea unei investigații „privind alegațiile de aplicare excesivă a mijloacelor speciale și gazelor lacrimogene de către presupuse forțe de poliție, în cadrul protestelor pașnice de astăzi, 20 martie, din fața Judecătoriei Orhei”.

Amnesty cere investigarea comportamentului polițiștilor de la protestAmnesty cere investigarea comportamentului polițiștilor de la protest

Potrivit unui comunicat de presă, citat de IPN, imaginile de la protest nu ar indica prezența vreunui pericol pentru ordinea publică, altercații sau violențe, transmite Știri.md

Totodată, un grup de persoane, presupuse a fi reprezentanți ai forțelor de ordine, în uniforme de pe care lipseau însemnele de identificare individuală, au făcut o tentativă de a dispersa grupul protestatarilor. Ca rezultat, unele persoane prezente la protest s-au plâns că acești presupuși polițiști ar fi aplicat excesiv, nejustificat și abuziv gaze lacrimogene față de protestatari.

Și Poliția Republicii Moldova a venit cu o reacție pe acest caz. Aceasta menționează că, din cauza că mulțimea a blocat porțiunea de drum pe care urma să treacă transportul care-l transporta pe inculpat, polițiștii au format un cordon. 

În timpul formării cordonului, un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare a fost bruscat de unul dintre protestatari, amenințat cu răfuială fizică de către un bărbat din mulțime, astfel polițistul a aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță.

Poliția mai spune că legalitatea acțiunilor polițistului urmează a fi examinată de procuratura din Orhei și a solicitat organizatorilor de proteste să respecte prevederile legale și să nu mai recurgă la „provocări, agresiuni sau încercări de a împiedica activitatea polițiștilor”.

Fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a fost condamnat, de prima instanță la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semi-închis, și amendat cu de 30 de mii de lei într-un dosar în care a fost acuzat de viol. Sentința a fost emisă de Judecătoria Orhei, astăzi, și este cu drept de apel la Curtea de apel Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării