main logo
680

Amendă unui avocat, chiar dacă a anunțat că nu se va prezenta la ședință

Un avocat, care s-a ales cu amendă judiciară din partea instanței, a demonstrat că de fapt aceasta i-a fost aplicată ilegal.

Amendă unui avocat, chiar dacă a anunțat că nu se va prezenta la ședințăAmendă unui avocat, chiar dacă a anunțat că nu se va prezenta la ședință

Mai exact, apărătorului i-a fost aplicată amenda de o mie de lei în cadrul unui proces penal, pe motiv că acțiunile avocatului au dus la tărăgănarea examinării cauzei într-un termen rezonabil, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

Avocatul a depus recurs și a solicitat anularea amenzii judiciare. Acesta a invocat faptul că amenda a fost aplicată pe motiv că nu s-a prezentat la ședința de judecată, deși, în momentul când instanța a stabilit data procesului, el a anunțat că nu are posibilitate să se prezinte.

În urma examinării cauzei, Curtea de Apel Bălți a ajuns la concluzia că recursul urmează să fie admis. Judecătorii au motivat prin faptul că potrivit art. 201, alin. (4) p.3) din Codul de procedură penală, amenda judiciară se aplică pentru neprezentarea nejustificată a apărătorului legal citat în instanță și neinformarea acestuia despre imposibilitatea prezentării. Totuși, din materialele cauzei reiese faptul că avocatul a anunțat că nu are posibilitate să se prezinte, prin urmare aceasta nu poate fi catalogată ca fiind neprezentarea nejustificată. 

Mai mult, avocatul a mai indicat că ședința, când i-a fost aplicată amenda judiciară, a fost nelucrativă, întrucât au lipsit și alți participanți la proces. 

În final, Curtea de Apel Chișinău a casat încheierea prin care avocatul a fost amendat, iar procedura de executare a fost încetată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării