main logo
927

Alertă radioactivă la o fabrică din România: Radiații peste limită

Alertă radioactivă la fabrica Holcim din localitatea bihoreană Chistag, unde o cisternă cu deşeuri, care se pregătea să intre, marţi dimineaţa, în curtea unităţii, a fost găsită cu radioactivitate mai mare decât limita admisă.

Alertă radioactivă la o fabrică din România: Radiații peste limită

Motiv pentru care la faţa locului s-au deplasat un echipaj complex de cercetare care a transmis că nu există pericol pentru populaţia din zonă, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Alerta a fost dată, marţi dimineaţa la ora 9.53, prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, de către angajaţii Holcim care au detectat o sursă cu un nivel de radiaţie de 1.7 μSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deşeuri, detectare realizată în momentul cântăririi camionului în incinta platformei industriale Holcim din Chistag.    

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” a notificat de urgenţă  instituţiile prevăzute în Planul Judeţean de Prevenire şi Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Radiologică: Centrul pentru Accident Nuclear şi Urgenţe Radiologice (CANUR), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Garda de Mediu Bihor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor (APM), Direcţia de Sănătate Publică Bihor (DSP) – Laboratorul de Igiena Radiaţiilor (LIR), Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi Primăria Aştileu. 

De asemenea, a fost informat Prefectul judeţului  Bihor în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.    

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca, la faţa locului s-au deplasat echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor (LIR) - DSP şi specialişti din cadrul APM, care au efectuat măsurători de specialitate,  identificând valori cuprinse între 0.54 şi 0.69 μSv/h în partea dreaptă dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 μSv/h.    

"Pentru asigurarea, supravegherea zonei şi intervenţia operativă în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, la locul indicat au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Staţiei Aleşd cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă de tip B2", a explicat Camelia Roşca.

De asemenea, la locul intervenţiei s-au deplasat specialiştii CNCAN, reprezentanţi ai DSVSA, DADR, precum şi echipaje ale IPJ şi IJJ.   

"Măsurile dispuse au constat în notificarea instituţiilor cu atribuţii în gestionarea unor astfel de evenimente, evaluarea situaţiei, culegerea de informaţii cu privire la natura pericolului, stabilirea şi balizarea zonei de securitate şi siguranţă ( 30 de metri), verificarea existenţei eventualelor scurgeri de lichide, măsurarea ratei dozei, acţiuni protective pentru personalul de intervenţie, interzicerea accesului angajaţilor în zona balizată", a mai spus Roşca, precizând că nu există pericol pentru populaţia din zonă.    

Reprezentanţii companiei Holcim au transmis, marţi, un comunicat de presă în care au explicat că transportul radioactiv a fost depistat în timpul controlului pentru accesul unui transport de deşeuri destinate co-procesării la fabrica de ciment.   

"Sistemul automat de scanare instalat la poarta de acces pe platforma companiei a detectat un nivel peste limitele normale, dar nepericulos pentru oameni sau mediu. 

Conform procedurilor, autocamionul a fost transferat în siguranţă către zona specială de carantină şi autorităţile au fost informate prompt, pentru ca procedurile legale necesare să poată fi iniţiate. 

Prin urmare, organele abilitate urmează să facă măsurătorile necesare şi vor decide cu privire la măsurile ce trebuiesc luate pentru neutralizarea deşeurilor”, se arată în comunicat.   

Echipajul de CBRN de la ISU Bihor, dar şi echipaje de la laboratorul pentru igiena radioactivităţii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi de la Garda de Mediu, au mers la Holcim pentru a verifica radioactivitatea unei cisterne.   

Urmează acum ca cei de la Igiena radiaţiei de la DSP Bihor să facă o nouă măsurătoare pentru a se da un verdict vizavi de gradul de pericol pe care îl reprezintă cisterna în cauză.   

„Situaţia este controlată cu stricteţe, iar angajaţii companiei, comunitatea locală şi mediul nu sunt puse în pericol”, asigură Holcim.   

Pe platforma fabricii de ciment din Aleşd sunt co-procesate în cuptorul fabricii de ciment, deşeuri municipale sortate (ex. hârtie, plastic, lemn, textile) sau deşeuri provenite din surse industriale (ex. şlamuri petroliere) sau anvelope uzate. 

Prin co-procesarea acestora, în cuptorul fabricii de ciment, deşeurile eliminate total, în condiţii depline de siguranţă, fără alte reziduuri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării