main logo
23104

Alertă: 2 moldoveni sunt blocați în oraşul virusului mortal din China

Doi cetățeni ai Republicii Moldova, un bărbat și o femeie, se află blocați pe teritoriul orașului Wuhan, provincia Hubei, în care, la moment, autoritățile chineze au restricționat accesul de intrare/ieșire.

Alertă: 2 moldoveni sunt blocați în oraşul virusului mortal din ChinaFoto: abc.net.ua

Informația a fost confirmată la solicitarea postului de televiziune tvc.md de către serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, transmite Știri.md.

Potrivit informațiilor transmise de Ambasadă, cazuri de infectare cu noul virus a cetățenilor moldoveni pe teritoriul chinez nu au fost înregistrate.  

Ambasada a contactat autoritățile chineze (MAE Chinei și Oficiul Afaceri Externe al provinciei Hubei) în vederea obținerii permisiunilor de părăsire de către aceștia a orașului aflat în carantină.  

Se menționează, că unul din cetățenii moldoveni este stabilit cu domiciliul în alt oraș din China, iar celălalt domiciliază în altă țară, fiind în vizită la rude. 

Ambasada a stabilit și întreține contacte cu cetățenii moldoveni prin intermediul rețelei de socializare chineze ”wechat”, în grupul de comunicare fiind înregistrate peste 110 persoane.

De asemenea, pe teritoriul Republicii Populare Chineze nu sunt înregistrate asociații (comunități) diasporale ale cetățenilor moldoveni. 

Totodată, potrivit informației prezentate de Ambasada Republicii Moldova la Beijing, în prezent, în RPC sunt în jur de 300 cetățeni ai Republicii Moldova. 

Din numărul total, 134 sunt persoane care își fac studiile în instituțiile de învățământ, 115 sunt stabiliți cu domiciliul în această țară, restul fiind cu ședere temporară.

La fel, au fost restricționate ieșirile din țară a grupurilor de turiști chinezi. Potrivit ultimelor date statistice, prezentate la 28 ianuarie 2020, numărul persoanelor care au fost infectate de coronavirus 2019-nCoV a atins cifra de 4474, iar numărul persoanelor decedate atingând cifra de 106 persoane.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Beijing, va monitoriza în continuare situația epidemiologică din Republica Populară Chineză, precum și impactul acesteia în raport cu cetățenii Republicii Moldova.

Virusul a fost depistat în China, Thailanda, Statele Unite, Australia, Singapore, Japonia, Canada, dar și în Europa- Franța. Ministerele Sănătății din mai multe țări au stabilit primele metode pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu acest virus. 

Specialiștii recomandă oamenilor să evite contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute, să se spele frecvent pe mâini, să evite contactul cu animale de la ferme, iar persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei. 

În caz că aveți astfel de simptome, adresați-vă la medic.

Totodată, virusul ucigaș din China nu a fost înregistrat în Moldova. Asigurarea vine din partea autorităților, care au infirmat zvonurile potrivit cărora Coronavirusul ar fi ajuns și în țara noastră. Boala însă se răspândește în lume. Potrivit informațiilor oficiale, numărul deceselor a ajuns la peste 80.

Citește și: Mărturia unui tânăr plecat din Moldova în China: E foarte grav

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării