main logo
564

Alarmant: 112 primește zilnic circa 6 apeluri privind tentative de suicid

În fiecare zi, Serviciul Unic de Urgenţă 112 primește între cinci şi şase apeluri din toată Moldova de la persoane care vor să recurgă la suicid.

Alarmant: 112 primește zilnic 6 apeluri privind tentative de suicidPoza simbol

Totuşi, numărul cazurilor de suicid, înregistrate timp de un an, a scăzut cu aproximativ o sută. Anul trecut 489 de persoane şi-au pus capăt zilelor, în timp ce acum cinci ani cifra era de 581, transmite Știri.md cu referire la publika.md

Salvatorii şi psihologii îndeamnă oamenii să reacţioneze imediat şi să sune la 112 dacă sunt martorii unei tentative de suicid sau dacă observă tulburări în comportamentul apropiaţilor. 

"Când o persoană are ideea de sinucidere, ea caută să se distanțeze de societate şi nu se mai gândeşte la viitor", a spus psihologul, Irina Şibaeva.

În urmă cu șapte ani, psihologul Liuba Ceban, după ce s-a întors dintr-o călătorie din Statele Unite, a decis să lanseze un serviciu de prevenire a suicidului, mai exact o linie fierbinte.

"În medie, pe zi avem câte un caz sau chiar două de sinucidere. Ceea ce este mult pentru țara aşa o ţară mică", a spus fondatoarea www.pentruviata.md, Liuba Ceban.

De când organizația şi-a început activitatea, peste patru mii de persoane au primit consiliere gratuită online sau prin telefon. În medie, discuţia cu un client durează aproximativ jumătate de oră, în condiții de anonimat.

"În realitate, prevenirea ar trebui să înceapă, în mod special, după ce persoana a fost salvată de la un gest necugetat. Ea trebuie ajutată să depăşească toate aceste circumstanțe, să-și expună durerea, să-şi schimbe viziunile", a spus fondatoarea www.pentruviata.md, Liuba Ceban.

Conform statisticii mondiale, sinuciderea este a doua cauză principală de deces în rândul tinerilor, care au între 19 și 29 de ani. Moldova ocupă locul 50 în clasamentul sinuciderilor din lume. Asta înseamnă că la fiecare 100 de mii de oameni avem aproximativ 13 tentative de suicid.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării