main logo
24479

Al patrulea caz de coronavirus, confirmat în R. Moldova

În Republica Moldova a fost confirmat încă un caz de coronavirus.

Al patrulea caz de coronavirus, confirmat oficial în R. MoldovaFoto: știri.md

Este vorba despre un tânăr revenit recent din Italia, transmite Știri.md.

Informația a fost făcută publică acum câteva clipe de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, autoritățile anunță că așteaptă rezultatul testului în cazul altui pacient suspect.

Astfel, în total, în țară sunt 4 cazuri confirmate.

Viorica Dumbrăveanu a remarcat că starea celorlalți 3 pacienţi la care a fost confirmat virusul "rămâne gravă-medie, dar stabilă".

"Nu există niciun fel de premise pentru agravare, iar acest lucru ne bucură. Sperăm că aceste trei cazuri se vor încheia fericit", a spus ministrul.

La fel, ministrul Sănătății anunță că instituțiile statului sunt pregătite să intervină pentru a preveni răspândirea virusului.

Știri.md amintește că mai devreme, Viorica Dumbrăveanu anunța că din cele 30 de persoane suspecte de coronavirus, 28 de cazuri sunt negative.

De asemenea, e de menționat că cazurile de COVID-19 la cele 2 mame și 6 copii sunt negative.

Autoritățile din Sănătate fac apel către populația întoarsă din țările cu risc să se autoizoleze pe o perioadă de 14 zile, iar la necesitate să contacteze medicul de familie telefonic și să nu se deplaseze în instituțiile medicale.

În cazul problemelor de sănătate, este indicat să fie apelat numărul de urgență 112.

Pentru prevenirea răspândirii infecției prin Coronavirus de tip nou, MSMPS îndeamnă persoanele care revin din zonele cu izbucniri în focare de COVID-19, să respecte următoarele reguli:

Persoanele care nu prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19, sau care au avut contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, trebuie să se autoizoleze la domiciliu și să contacteze imediat medicul de familie, pentru a fi supravegheate la domiciliu pentru 14 zile. La necesitate, medicul de familie va elibera certificatul medical pentru a fi prezentat la locul de muncă sau la studii. Persoanele se vor supune zilnic termometriei și evaluării la simptomele unei infecții respiratorii acute.

Persoanele cu simptome ale infecției respiratorii acute, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou, sau care au fost în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, sunt apreciate ca ,,persoane suspecte la infecția COVID-19” și:

- Sunt izolate de celelalte persoane;

- Este solicitat serviciul 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești;

- Este prelevată proba pentru COVID-19;

- Sunt izolate în condițiile spitalului specializat până la precizarea diagnosticului.

Toate persoanele, care revin din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou, trebuie să completeze, la zona de trecere a frontierei, fișele epidemiologice, cu indicarea corectă a datelor personale și a regiunii geografice din care revin. Fișele se transmit către echipele medicilor de familie din teritoriu pentru asigurarea supravegherii la domiciliu a persoanelor, timp de 14 zile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării