main logo
3229

400 de euro pentru o mașină. Schema prin care acționau angajații de la Vamă

Șase angajați ai Serviciului Vamal, printre care și un șef responsabil de gestionarea bazelor de date, au fost reținuți în dimineața zilei de 18 martie de ofițerii CNA și anticorupție.

400 de euro pentru o mașină. Schema pusă la cale de angajații de la VamăPercheziții la Sculeni cu 6 reținuți. Serviciul Vamal s-a autosesizat

Aceștia sunt suspectați că au pretins sistematic sume de bani de la persoanele străine pentru a elimina sau a influența radierea din sistemul informațional a datelor cu privire la evidența automobilelor cu numere de înmatriculare străine, transmite Știri.md

Astfel, alături de șeful responsabil de gestionarea bazelor de date, au fost reținuți trei inspectori și doi intermediari. Au fost pornite cinci cauze penale, conexate într-o procedură, pe faptul comiterii coruperii pasive, traficului de influență și complicității la corupere pasivă.

Potrivit denunțătorilor, rolul intermediarilor era de a influența persoane publice din cadrul Serviciului Vamal așa ca aceștia să facă modificări ale informației din bazele de date cu privire la intrarea sau ieșirea din țară a automobilelor cu numere străine. 

Deși, potrivit legii, mașinile cu numere de înmatriculare străine au dreptul să se afle pe teritoriul Republicii Moldova nu mai mult de 180 de zile, prin intermediul sistemului informațional se bifa ieșirea autoturismului din țară, fără ca acesta să părăsească postul vamal. Pentru fiecare mașină taxa era de 400 de euro.

Suspecții riscă până la zece ani de închisoare, amendă și privarea de dreptul de a ocupa funcții, pe un anumit termen, iar intermediarii – până la șase ani de pușcărie și amenzi.

Serviciul Vamal a venit cu o reacție pe caz, menționând că s-a autosesizat pe faptul perchezițiilor operate de ofițerii CNA și procurorii anticorupție la postul vamal „Sculeni” și Aparatul Central al instituției, fiind dispusă inițierea unei anchete de serviciu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării