main logo
2190

Filat, Țopii, Năstase, Arapu, acuzați de trafic de influență și abuz de putere

Fostul premier Vlad Filat, oligarhii Victor și Viorel Țopa, liderul Platformei DA Andrei Năstase și ministrul finanțelor Anatol Arapu sunt toți implicați în atacul raider asupra companiei Air Moldova, provocând mari prejudicii statului, susține directorul Centrului de Analiza Strategică şi Monitorizare „Alternativa pentru Moldova”, Victor Gurău.

Filat, Țopii, Năstase, Arapu, acuzați de trafic de influențăDirectorul Centrului de Analiza Strategică şi Monitorizare „Alternativa pentru Moldova”, Victor Gurău.

El a prezentat în cadrul unei conferințe de presă mai multe documente în acest sens, inclusiv hotărâri ale Curții de Conturi încă din anul 2006. „Am intrat în posesia unui document foarte important care arată că în 2000-2001 asupra societății Air Moldova ÎS a fost executat un atac raider cu preluarea proprietății publice de către cetățenii respectivi”, a precizat Gurău.

Vladimir Filat este cel care semnat permisiunea de a fi efectuat acest transfer din Societate pe Acțiuni în SRL. Anatol Arapu este responsabil pentru operațiunile financiare, inclusiv cu BEM. Victor Țopa, director ASAC, cel care a semnat ordinul în anul 2000, Pavel Cioban ex-director al Air Moldova, Andrei Năstase, liderul tuturor formațiunilor protestatare la momentul actual, ex-vicedirector al Air Moldova din aprilie 2000, Oleg Tofilat, director economic și pentru dezvoltare al Air Moldova. Adică toate aceste persoane fac parte dintr-un conglomerat care au stat la baza unei fraude pe care a plătit-o cetățeanul nostru, de 150 de milioane, în urma pierderii dosarului la CEDO, a menționat expertul.

Mai exact este vorba de transformarea Air Moldova din întreprindere de stat în întreprindere mixtă, care însă s-a produs cu mari ilegalități. Acțiunile companiei au fost preluate de un așa-zis investitor străin, dar această companie care se pretindea a fi investitor, nu doar că nu avea conturi, dar nu a îndeplinit nici prevederile minime ca să fie formată o întreprindere mixtă.

În schimb, în această perioadă Victor Țopa a deschis personal un cont provizoriu la Universalbank și pune 995 de mi ide dolari. Nu s-a găsit nicio dovadă ca acești bani să fi fost introduși legal în Republica Moldova sau primiți legal de la o bancă. Banii au fost depuși de un cetățean german nu de vreo companie. Iar cineva trece în contabilitatea întreprinderii banii ca vărsare de capital.

În aceeași perioadă de timp, compania Air Moldova creditează un milion de dolari de la Banca de Economii, aceasta fiind condusă atunci de Viorel Țopa. Banii nu au mai fost întorși băncii.

“Cei care au operat fraudulos, trebuie să acopere paguba adusă. Cele aproape 7 milioane de euro să fie returnate, pentru că toate operațiunile executate au fost executate cu rea credință pentru a prejudicia proprietatea publică”, a declarat Gurău.

El a menționat că la Air Moldova s-a operat exact cum 13-14 ani mai târziu s-au furat banii din sistemul bancar. „Aceste 2 atacuri masive asupra domeniului public au fost operate de același actor, aceleași persoane și conform aceleași scheme”, a spus Gurău.

Victor Gurău a declarat că dacă organele abilitate nu se vor autosesiza, va depune un demers oficial pe adresa instituțiilor abilitate ca cetățenii vinovați să fie trași la răspundere și banii să fie returnați.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării