main logo
451

Zuckerberg, explică rolul criptomonedei Libra care va apărea în 2020

Mark Zuckerberg, a spus că vrea ca numărul companiilor fondatoare ale criptomonedei Libra să ajungă la 100 când aceasta se va lansa, în anul 2020, și a explicat care va fi rolul acestei monede virtuale și a sistemului financiar din jurul ei.

Zuckerberg, explică rolul criptomonedei Libra care va apărea în 2020

„Am anunțat - împreună cu alte 27 de companii, pentru că nu suntem doar noi - fondarea Asociației Libra, pentru a ajuta la construirea unei cripomonede și a unei infrastructuri  financiare care să ofere incluziune fianciară și mai mult acces la sistemul financiar miliardelor de oameni care nu au un cont bancar sau abilitatea de a face plăți ușor de pe telefon. Asta nu e ceva pe care o companie o poate face de una singura. Libra este o organziație independentă, avem 1 vot și sperăm că la lansare vom avea 100 de companii co-fondatoare și noi vom fi una dintre voci”, spus Zuckerberg, miercuri, transmite Știri.md cu referire la Startupcafe.ro.

El a răspuns și celor care au cerut spargerea Facebook în mai multe companii mai mici, ca urmare a scandalurilor legate de manipularea politică pe rețea.

Zuckerberg a spus că divizarea Facebook nu este o soluție, ba dimpotrivă. „E greșit. Poți să te uiți la alte rețele sociale: Twitter, Reddit, toate aceste servicii sunt mai mici ca noi. Ele nu suferă de interferență în alegeri sau probleme de dezinformare? Ba da. Deci nu poți să spui că dacă Facebook va fi împărțită în mai multe rețele mai mici nu vom avea aceste probleme. Le vom avea și vom fi mai slab echipați să luptăm cu ele”.

De asemenea, miliardarul a afirmat că prin fuziunea cu firme mai mari unele companii ajung să aibă acces la resurse pentru a dezvolta și mai mult inovația. El a dat exemplul serviciilor cumpărate de Facebook: Instagram și WhatsApp.

  • „Când am cumpărat Instagram, cred că avea 13 oameni. Nu lansase încă o aplicație pe sistemul de operare Android, era foarte controversată când am cumpărat-o. Jon Stewart (vedetă TV - nr.) a spus atunci: Facebook a cumpărat Insta pentru 1 miliard. Bani?! Lumea credea atunci că Instagram era o aplicație bună de pus filtre la poze. Era plină de spam. Și Instagram ni s-a alăturat și i-am pus sistemul nostru antispam. Având resursele Facebook în spate, oamenii de la Instagram pot spune că s-a dezvoltat într-o platfomă mult mai bogată și că a ajuns la mai mulți oameni decât vreodată”.

  • „La WhatsApp a fost la fel. Lua 1 dolar taxă la înrolare. Când am cumpărat-o, nu mai percepe acel dolar și mai mulți oameni o pot folosi. Probabil că fondatorii Whatsapp ar fi de acord cu asta: dacă nu o achiziționam noi, ar fi fost bună la transmiterea de mesaje text. Acum lucrăm la un sistem de plăți pe WhatsApp. Asta nu s-ar fi întâmplat pe cont propriu, având în vedere direcțiile pe care erau ei și resursele lor”.   

„Da, unele fuziuni sunt rele pentru inovație. Acestea nu au fost”, a concluzionat Mark Zuckerberg.

El a făcut aceste afirmații la Aspen Ideas Festival, organizat de Institutul Aspen, în camusul său din localitatea cu același nume, în statul american Colorado.

Facebook a anunţat proiectul unei criptomonede, Libra, care va putea fi folosită din 2020 în aplicațiile sale de mesagerie Messenger și WhatsApp, dar și ca aplicație de sine stătătoare.

Compania americană de tehnologie spune că Libra va putea fi folosită pentru a cumpăra diverse lucruri, dar și pentru a trimite bani la fel de ușor precum trimiterea unui mesaj.

Libra ar trebui să ofere din primul trimestru al lui 2020 un nou mijloc de plată ce va fi o alternativă la circuitele bancare tradiționale și se vrea a fi „piatra de temelie” a unui nou sistem financiar care să nu fie îngreunat de diverse monede naționale.

Utilizatorii vor avea pe smartphone-uri un ”portofel electronic” numit Calibra care va fi integrat direct în aplicțiile Messenger și WhatsApp pentru a putea face diverse cumpărături și a putea trimite sau primi bani.

Facebook spune că în timp oamenii ar putea folosi Calibra pentru a plăti facturi, pentru a cumpăra o cafea sau pentru a scana un cod și a folosi apoi transportul în comun fără a avea nevoie de cartela de la operatorul de transport.

Facebook promite că moneda va fi cât se poate de sigură fiindcă va fi sub aceleași criterii de verificare și anti-fraudă folosite de bănci și de emitenții de carduri. Compania spune că vor fi utilizate sisteme automatizate ce vor depista activitățile dubioase, dar că va exista și suport tehnic, în caz că cineva își pierde telefonul sau își uită parola. Facebook promite că dacă cineva va pierde Libra din cauza unui acces fraudulos pe contul unui user, aceea persoană va fi despăgubită.

Facebook a convins mai multe companii, precum Uber, MasterCard, Visa sau Booking.com, să se alăture proictului său pe blockchain şi să investească milioane de dolari în acest proiect, pe care reţeaua de socializare l-a ţinut secret până acum.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării