main logo
862

Un tânăr din Chișinău cere implementarea e-procura. Ce răspuns a primit

Nicolae Smîntînă este absolvent al Centrului de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale și a venit cu o propunere de a implementa în Moldova „e-procura”.

Un tânăr din Chișinău cere implementarea e-procura. Ce răspuns a primitFoto: diez.md

Un document care împuternicește pe cineva să ne reprezinte interesele, atunci când nu suntem în țară o perioadă îndelungată, transmite Știri.md cu referire la diez.md

„M-aș bucura mult să fie implementată „e-procura” de Agenția de Guvernare Electronică . Noi uneori avem nevoie de procură, prin care să împuternicim pe cineva să ne reprezinte interesele noastre. De exemplu, când plecăm pe o perioadă mai îndelungată, împuternicim vreo rudă să ne reprezinte la furnizorii de servicii sau să încheie anumite contracte, acte juridice. Acum procura se face doar la notar. Trebuie să achiți taxa notarului vreo 150 lei, dar și să aștepți la coadă. Prezența fizică a celui care împuternicește este obligatorie. Notarul în cazul procurii este doar un martor, este cel care confirmă că semnătura a fost pusă de cel care eliberează procura, adică de cel care împuternicește. Semnătura electronică se aplică pe un document electronic. Iar pe portalul guvernamental Msign.gov.md oricine poate verifica autenticitatea semnăturii electronice. Semnătura electronică nu poate fi contrafăcută sau falsificată ca în cazul semnăturii olografe, adică de mână”, explică tânărul.

Iată cum Nicolae vede aplicarea în practică a acestui document în viitorul apropiat: „Dacă vreau să împuternicesc pe cineva, voi accesa serviciul electronic, voi bifa opțiunile predefinite, cum ar fi reprezentarea intereselor mele la furnizorii de servicii comunale, furnizorii de servicii mobile, în fața autorităților publice locale, centrale, a instanțelor de judecată și altele. Voi indica persoana pe care o împuternicesc și apoi semnez cu aplicarea semnăturii electronice. Obțin documentul semnat în PDF. Astfel oricine ar putea elibera procura din orice punct al lumii, având semnătura electronică și conexiunea la Internet”.

La scurt timp, Agenția de Guvernare Electronică a venit cu o reacție, spunând că salută această inițiativă a tânărului și anunță că „cele enumerate de Nicolae deja se regăsesc în funcționalitățile unui proiect nou la care se lucrează. Acest serviciu se va numi „MPower” și va face posibilă împuternicirea electronică și de la distanță a persoanelor care dețin semnătura electronică”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării