main logo
556

Un meteor uriaş, ca o sferă de lumină albastră, a făcut spectacol pe cer

Un meteor „extrem de luminos” a fost observat, duminică noapte, deasupra Canalului Mânecii.

Un meteor uriaş, ca o sferă de lumină albastră, a făcut spectacol pe cer

O cameră de filmat din Jersey a surprins momentul în care "steaua căzătoare" a pătruns în atmosfera Pământului şi s-a fragmentat, stingându-se treptat pe cer, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.

Meteorul, filmat duminică seară, la ora locală 22:45, a apărut pe cer ca o bilă uriaşă de lumină albastră, oferind o privelişte spectaculoasă de pe insula Jersey.

Zona funcţionează ca un bun "observator astronomic", cerul fiind mai clar decât în cea mai mare parte a sudului Angliei, spune Jim Rowe, de la Alianţa UK Fireball.

Potrivit estimărilor sale, meteorul avea, cel mai probabil, dimensiunea unui pumn de pietre.

Acesta a explicat fenomenul pentru BBC: sfera luminoasă era, de fapt, un fragment de asteroid sau o cometă care a pătruns în atmosferă „cu o viteză destul de mare și dintr-un unghi superficial”.

A explodat odată ce „presiunea atmosferică a devenit mult prea mare”, distrusă de căldura și presiunea generate de impact.

Rowe a precizat că, deşi în fiecare seară sunt vizibili mii de asteroizi de mici dimensiuni, cei „cu adevărat strălucitori”, precum cel surprins duminică în Jersey, pot fi observaţi în Marea Britanie doar de trei sau patru ori pe an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării