main logo
495

UE vrea să te scape de problema încărcătoarelor cu mufe diferite

Uniunea Europeană se străduiește de mult timp să standardizeze mufele încărcătoarelor pentru telefoane, iar acum va mai face o încercare.

UE vrea să te scape de problema încărcătoarelor cu mufe diferiteUE vrea să te scape de problema încărcătoarelor cu mufe diferite.

Au trecut aproape zece ani de când UE se tot chinuie să îi convingă pe producătorii de telefoane mobile să găsească o mufă standard pentru încărcare, din proprie inițiativă. Se pare că producătorii n-au fost de acord cu asta, așa că acum, Comisia Europeană vrea să pună piciorul în prag, scrie playtech.ro.

”Având în vedere progresele nesatisfăcătoare înregistrate de ideea găsirii voluntare a unui standard, Comisia va demara o evaluare pentru a descoperi care sunt costurile și beneficiile altor opțiuni”, a declarat Margrethe Vestager, Comisar European pentru Concurență.

Aceste ”alte opțiuni” ar putea include noi legi mai drastice. Încărcătoarele de telefoane incompatibile între modele sau branduri îi pun în dificultate pe clienți și contribuie la crearea a 51.000 de tone de deșeuri electronice anual, în Europa, conform unor estimări din 2009.

În acel an, 14 companii între care Apple, Samsung și Huawei au fost de acord să folosească încărcătoarele micro-USB ca standard în Europa. Deși mulți producători au făcut schimbarea, Apple a preferat să folosească portul propriu Lightning. UE a amenințat că va adopta o lege prin care să constrângă producătorii, mai ales pe Apple, să se conformeze. Totuși, Comisia a făcut un pas înapoi atunci când companiile au semnat scrisori de intenție prin care promiteau să continue lucrul la un încărcător standard.

Dacă studiul o recomandă, UE ar putea elabora o lege care să-i oblige pe toți producătorii să folosească același tip de încărcător. În trecut, Comisia a mai luat măsuri similare: i-a forțat pe producători să ofere garanții de doi ani produselor și să acopere costurile reparațiilor, inclusiv pe cele de transport.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării