main logo
890

Trei asteroizi enormi vor trece pe lângă Pământ în această săptămână

Trei asteroizi enormi, inclusiv doi „potențial periculoși”, vor traversa orbita Pământului în jurul Soarelui în această săptămână, potrivit NASA.

Trei asteroizi enormi vor trece pe lângă Pământ în această săptămână

Sistemul nostru solar găzduiește milioane de roci spațiale, iar săptămâna aceasta trei roci deosebit de mari vor trece pe lângă Pământ. Dar nu vă faceți griji – cel mai apropiat va rata în continuare planeta noastră cu 2,2 milioane de mile (3,5 milioane de kilometri), sau de aproximativ 10 ori distanța medie dintre Pământ și Lună, potrivit NASA, transmite Știri.md cu referire la dcnews.ro.

Luni (27 februarie), un asteroid numit 2012 DK31 va trece pe lângă planeta noastră la o distanță de aproximativ 3 milioane de mile (4,8 milioane de km). Asteroidul măsoară aproximativ 450 de picioare (137 de metri) în diametru sau aproximativ la fel de lat cât înălțimea unui zgârie-nori de 40 de etaje, iar orbita lui în jurul Soarelui traversează orbita Pământului la fiecare câțiva ani.

Deși roca spațială nu reprezintă o amenințare iminentă pentru Pământ, NASA o clasifică drept un asteroid potențial periculos (PHA) – ceea ce înseamnă că roca este suficient de mare și orbitează suficient de aproape de Pământ încât ar putea provoca daune grave dacă traiectoria sa s-ar schimba și ar avea loc o coliziune. În general, orice asteroid care măsoară mai mult de 450 de picioare lățime și care orbitează pe o rază de 4,6 milioane de mile (7,5 milioane de km) de Pământ este considerat un PHA. (NASA a cartografiat traiectoria acestui asteroid pentru următorii 200 de ani și nu se prevede că vor avea loc coliziuni).

Marți (28 februarie), un al doilea PHA de mărimea unui zgârie-nori, cu o lungime de aproximativ 450 de picioare, va traversa orbita planetei noastre la o distanță de aproximativ 2,2 milioane de mile (3,5 milioane de km). Cunoscut sub numele de 2006 BE55, orbita acestui asteroid masiv traversează orbita Pământului la fiecare patru sau cinci ani.

În cele din urmă, vineri (3 martie), un asteroid cu o lungime de aproximativ 250 de picioare (76 m) va trece la o distanță de 3,3 milioane de mile (5,3 milioane de km) de Terra. Roca, numită 2021 QW, nu este suficient de mare pentru a fi calificată ca PHA, dar are totuși o trecere relativ apropiată de Pământ la fiecare câțiva ani.

Din fericire, calculele NASA arată că niciun asteroizi cunoscut nu este în prezent pe cale să lovească Pământul în orice moment timp din următorii 100 de ani. În cazul în care un asteroid mare ar reprezenta într-o zi o amenințare directă pentru planeta noastră, astronomii lucrează deja la metode pentru a-l împiedica. Aceasta a fost motivația din spatele misiunii recente de test care a lovit în mod intenționat o rachetă într-un asteroid pentru a-i modifica viteza orbitală. Misiunea nu a distrus ținta definitiv, dar a demonstrat că atacurile frontale cu rachete sunt capabile să modifice parametrii orbitali ai unei roci spațiale în moduri semnificative.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării