main logo
489

Telescopul spațial James Webb a detectat o stea pe punctul de a exploda

Telescopul spațial James Webb a observat o priveliște rară la 15.000 de ani-lumină distanță de Pământ.

Telescopul spațial James Webb a detectat o stea pe punctul de a exploda

Observatorul spațial a capturat o imagine a unei stele sclipitoare Wolf-Rayet numită WR 124 din constelația Sagittarius. Stelele Wolf-Rayet sunt unele dintre cele mai luminoase și masive stele din univers, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Unele stele devin pentru scurt timp Wolf-Rayet înainte de a exploda într-o supernovă, așa că este rar ca astronomii să le observe.

Stelele mari și luminoase își consumă combustibilul, cum ar fi hidrogenul, în câteva sute de mii de ani - ceea ce reprezintă un timp scurt, din punct de vedere astronomic. Stelele își eliberează straturile exterioare în inele de gaz și praf. Apoi, ele explodează.

Telescopul Webb a zărit WR 124 în timpul unora dintre primele sale observații științifice în iunie 2022. Noua imagine, publicată de NASA, marți, în cadrul conferinței South by Southwest din Austin, Texas, dezvăluie detalii fără precedent în lumina infraroșie, care este invizibilă pentru ochiul uman.

Steaua, înconjurată de un halou de gaz și praf incandescent, strălucește în centrul imaginii.

Steaua Wolf-Rayet observată de Webb are o masă de 30 de ori mai mare decât cea a Soarelui. Până în prezent, WR 124 a pierdut material în valoare de aproximativ zece sori, creând gazul rece și strălucitor, dar și praful cosmic care se vede în imagine.

Pe Pământ, praful este privit ca o neplăcere care trebuie curățată. Dar praful cosmic din întregul univers se învârte împreună cu gazul pentru a forma stele, planete și chiar elementele constitutive ale vieții.

Astronomii încearcă să înțeleagă de ce există mai mult praf în univers decât pot explica teoriile lor, iar instrumente precum telescopul Webb ar putea arunca o nouă lumină asupra acestui ingredient astronomic.

Observatorul poate vedea și prin praf, folosindu-se de capacitățile sale de observare în lungimi de undă de lumină în infraroșu, inclusiv strălucirea stelei WR 124, detaliile gazului care o înconjoară și structura aglomerată a materialului stelar ejectat în halou.

Studierea stelelor precum WR 124 cu ajutorul lui Webb îi ajută pe astronomi să înțeleagă ce s-a întâmplat la începuturile universului, când stelele muribunde au explodat și au eliberat elemente grele care au ajuns pe Pământ și în interiorul propriilor noastre corpuri.

„La sfârșitul vieții unei stele, acestea își elimină straturile exterioare în restul universului”, a declarat în cadrul conferinței Dr. Amber Straughn, astrofizician la Goddard Space Flight Center al NASA și cercetător adjunct de proiect pentru comunicațiile științifice ale telescopului Webb.

„Cred că acesta este unul dintre cele mai frumoase concepte din întreaga astronomie. Acesta este conceptul de praf stelar al lui Carl Sagan, faptul că fierul din sângele tău și calciul din oasele tale au fost literalmente forjate în interiorul unei stele care a explodat cu miliarde de ani în urmă. Și asta este ceea ce vedem în această nouă imagine. Acel praf se răspândește în cosmos și, în cele din urmă, va crea planete. Și, de fapt, așa am ajuns aici”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării