main logo
635

Telescopul Spațial Hubble a surprins un joc de culori în nebuloasa Orion

Telescopul James Webb este cel mai mare și mai nou din astronomie, dar Hubble face tot posibilul pentru a ne reaminti tuturor că este în continuare capabil.

Telescopul Spațial Hubble a surprins un joc de culori în nebuloasa OrionFoto: descopera.ro

Telescopul Spațial Hubble, în funcțiune din 1990, a surprins o zonă de la periferia nebuloasei Orion, unde jeturi de particule încărcate de la o stea nou-născută, IX Ori, se izbesc de nori de gaz și praf la sute de kilometri pe secundă, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Energia rezultată din această coliziune luminează norii de-a lungul frontului de șoc.

Astronomii folosesc observații precum aceasta pentru a studia structura gazului și a particulelor încărcate care curg de la stele nou-născute precum IX Ori, învățând mai multe despre modul în care stelele tinere afectează nebuloasa care le-a dat naștere.

Hubble a capturat această imagine cu ajutorul camerei sale Advanced Camera for Surveys.

Webb își va îndrepta, de asemenea, instrumentele spre Nebuloasa Orion

Este una dintre cele 520 de imagini ACAS care, atunci când sunt asamblate într-un mozaic, ne oferă cea mai clară vedere de până acum a nebuloasei Orion, scrie Inverse.

Webb își va îndrepta, de asemenea, instrumentele spre Nebuloasa Orion, deși se va concentra asupra pepinierelor stelare aflate mai adânc în interiorul regiunii.

Dacă puteți găsi constelația Orion pe cerul nopții, nebuloasa Orion este ușor de observat.

Este cea mai mare pată de lumină din vârful ,,sabiei” lui Orion.

Mii de stele noi se formează în această regiune masivă de gaz și praf aflată la aproximativ 1.000 de ani lumină distanță – cel mai apropiat centru de formare de stele masive de Pământ.

Telescopul Hubble, în căutarea celor mai rare galaxii din Univers

De asemenea, recent, o echipă internațională de oameni de știință a publicat cea mai mare imagine în infraroșu apropiat realizată vreodată de Telescopul Spațial Hubble al NASA, permițând astronomilor să cartografieze regiunile de formare a stelelor din Univers și să afle cum au luat naștere cele mai timpurii și mai îndepărtate galaxii.

Denumit 3D-DASH, acest studiu de înaltă rezoluție va permite cercetătorilor să găsească obiecte rare și ținte pentru observații ulterioare cu recent lansatul Telescop Spațial James Webb, în timpul misiunii sale de zeci de ani.

Lucrarea este publicată în The Astrophysical Journal.

„De la lansarea sa în urmă cu mai bine de 30 de ani, Telescopul Spațial Hubble a condus o renaștere în studiul modului în care galaxiile s-au schimbat în ultimii 10 miliarde de ani”, spune Lamiya Mowla, de la Institutul Dunlap pentru Astronomie și Astrofizică al Facultății de Arte și Științe de la Universitatea din Toronto și autor principal al studiului.

„Programul 3D-DASH extinde moștenirea lăsată de Hubble în ceea ce privește imagistica pe arii extinse, astfel încât să putem începe să deslușim misterele galaxiilor”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării