main logo
533

Telescopul NASA de 337 milioane de dolari e gata să vâneze extratereștri

Noul telescop TESS al NASA a fost lansat. După ce lansarea inițială a fost amânată din cauza unor defecțiuni tehnice, telescopul în valoare de 337 milioane de dolari a plecat în căutare de extratereștri.

Telescopul NASA de 337 milioane de dolari e gata să vâneze extratereștriTelescopul NASA de 337 milioane de dolari e gata să vâneze extratereștri

Lansarea noului telescop NASA care va vâna extratereștri a fost programată, inițial, pe 16 aprilie. Din cauza unei erori de control a rachetei, NASA a amânat lansarea rachetei Falcon 9 a Space, la bordul căreia se afla TESS, telescopul de sute de milioane de dolari.

În orice caz, misiunea a fost dusă la bun sfârșit, chiar dacă mai târziu decât te-ai fi așteptat. Acum TESS poate continua misiunea navei spațiale Kepler, tot a NASA, de a vâna planete dincolo de sistemul nostru solar. Lansarea a avut loc la 18:51 ora locală – în jur de 2:00 ora noastră – din Cape Canaveral Air Force Station, Florida.

La câteva minute după lansare, SpaceX a reușit și recupereze cu succes prima parte a rachetei, după ce a aterizat în Oceanul Atlantic, la 297 kilometri de coastă. Prima parte a Falcon 9 s-a desprins cu succes la mai puțin de trei minute de la lansare. Imediat a urmat aprinderea motorului. După aproximativ 50 de minute, s-a desprins și e pe cont propriu, scrie Playtech.

Noul „vânător de planete” este pe cale să înceapă ceea ce oamenii de știință au numit „misiunea pentru veacuri”. TESS este echipat cu patru camere care îi va permite să vadă 85% din întregul cer. El va căuta planete care orbitează stele imense, la cel puțin 300 de ani-lumină distanță.

TESS va studia ținte mult mai strălucitoare decât a studiat Kepler. Oamenii de știință cred că telescopul ar putea descoperi noi indicii despre posibilitatea unei vieți și în altă parte a Universului.

TESS se va situa pe orbita Pământului în aproximativ 14 zile. După 60 de zile și o serie de testări ale instrumentelor sale, TESS își va începe misiunea propriu-zisă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării