main logo
502

Tehnologia care te ajută să detectezi alimentele la care ești alergic

O echipă de cercetare din Australia a inventat cea mai eficientă tehnologie care detectează alergenii din anumite alimente.

Tehnologia care te ajută să detectezi alimentele la care ești alergic

Dacă ești alergic la lactoză, de exemplu, dispozitivul te-ar putea ajuta să găsești alimentele care au asta în conținut.

Deși sunt obligați să pună pe etichetele informative toate detaliile despre ingredientele folosite. producătorii de alimente mai și trișează, dar asta îți poate pune sănătatea în pericol, transmite Știri.md cu referire la Playtech.ro.

Persoanele alergice la anumite substanțe sunt cele mai vulnerabile, iar pentru ele, a fost creată Cybertongue (“limba” cibernetică).

Acest „organ” artificial poate “gusta” anumite alimente înaintea ta, ca să fii sigur că nu conțin alergeni periculoși.
Cybertongue a fost inventată de niște cercetători australieni din cadrul CSIRO. 

Ei au folosit „senzori biologici” pentru a detecta prezența lactozei în mostrele de lapte natural, dar și în laptele “prins” (cel din care rezultă laptele bătut, sana etc.).

Desigur, Cybertongue nu e chiar o limbă, ci un dispozitiv electronic, de mărimea unui pachet de șervețele uscate, care poate fi conectat direct la un laptop. 

Aparatul intră în contact cu alimentul respectiv, analizează conținutul chimic „la sânge”, iar pe computer vezi rezultatul analizei. Întregul proces se realizează într-un timp foarte scurt. 

Durează mult mai puțin timp decât în cazul analizelor clasice efectuate de medici (diagnoza lor se poate întinde și la o săptămână sau mai mult).

O astfel de tehnologie ar trebui utilizată întâi de producătorii de alimente, ca să ofere clienților produse de încredere și de calitate. 

Avantajul limbii cibernetice este că realizează măsurătorilor chimice aproape în timp real, deci nu se poate spune că ar exista pierderi.

Cei de la CSIRO au început colaborarea și cu PPB Technology, un alt centru de cercetare, pentru a găsi mai multe utilități „limbii” și a o face să detecteze și alți alergeni.

În produsele alimentare de pe piață pot exista numeroase substanțe toxice la care unele persoane sunt intolerante, iar reacțiile alergice pot duce la complicații grave pentru sănătate. 

În unele cazuri, pot cauza și moartea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării