main logo
1128

Studiu: Probleme în plus pentru cei care au avut o formă ușoară de COVID

Pacienții care au trecut printr-o formă blândă a infectării cu coronavirus și nu au avut simptome persistente după îmbolnăvire pot prezenta totuși probleme de memorie și atenție timp de șase până la nouă luni după boală.

Studiu: Probleme în plus pentru cei care au avut o formă ușoară de COVIDFoto: libertatea.ro

Despre aceasta arată rezultatele unui studiu al Universității Oxford, relatează Reuters, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Problemele cognitive care afectează gradul de concentrare, împreună cu uitarea și oboseala, sunt simptome ale așa-numitului „COVID pe termen lung”, însă până acum nu s-a stabilit cât de răspândite sunt problemele de atenție apărute în urma infectării cu coronavirus.

Participanții la studiul britanic au fost testați pozitiv pentru COVID-19, dar nu au raportat alte simptome pe termen lung.

În cadrul cercetării, ei au fost rugați să rezolve exerciții pentru a-și testa memoria și capacitatea cognitivă.

Specialiștii au descoperit astfel că ei au avut dificultăți semnificative în a-și aminti experiențele personale – cunoscută ca memorie episodică – până la șase luni după infectarea cu SARS-CoV-2.

De asemenea, în cazul lor s-a constatat o scădere mai mare a capacității de a-și păstra atenția față de persoanele neinfectate până la nouă luni după boală.

Dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală, Universitatea din Oxford: Ceea ce este surprinzător este că, deși cei care au trecut prin COVID-19 nu mai aveau simptome la momentul testării, ei au prezentat o degradare a atenției și memoriei. (…) Descoperirile noastre arată că oamenii pot experimenta anumite consecințe cognitive cronice timp de luni întregi.

Potrivit cercetătorilor, problemele de memorie și atenție s-au rezolvat în general într-un interval cuprins între șase și nouă luni de la infectarea cu coronavirus.

136 de persoane au fost incluse în studiu. Stephen Burgess de la Unitatea de Biostatistică MRC din cadrul Universității Cambridge a atras atenția asupra neajunsurilor cercetării făcute pe un număr mic de participanți.

”În ciuda acestui fapt, diferențele dintre grupurile COVID și non-COVID în ceea ce privește mai multe aspecte specifice ale capacității cognitive analizate în acest studiu au fost izbitoare”, a precizat Burgess.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării