main logo
938

Studiu: Cum au supravieţuit oamenii preistorici în epoca glaciară

Europa nu a fost un paradis în timpul epocii glaciare. Gheţarii mari care acopereau mari părţi ale continentului, făcând zone largi inospitaliere pentru oameni. Dar specia noastră, Homo sapiens, care era noul venit în Europa, a rezistat, deşi cu mari dificultăţi.

Studiu: Cum au supravieţuit oamenii preistorici în epoca glaciară

Cercetătorii au dezvăluit miercuri o analiză a datelor genomului de la 356 de vânători-culegători care au trăit în Europa, cu 35.000 de ani în urmă, transmite Știri.md, cu referire la Mediafax.

A fost cea mai rece perioadă din istoria Europei. 

Analiza le-a permis cercetătorilor să descifreze dinamica populaţiei preistorice a Europei, inclusiv mişcarea grupurilor de oameni şi unele trăsături fizice cheie.

În timp ce unele populaţii s-au agăţat şi au supravieţuit în părţi relativ mai calde ale Europei, inclusiv Franţa, Spania şi Portugalia, altele au dispărut în peninsula italiană, arată studiul, inclusiv neanderthalienii. De asemenea, a oferit o perspectivă asupra apariţiei unor caracteristici precum pielea deschisă la culoare şi ochii albaştri la europeni.

„Este cel mai mare set de date genomice antice de vânători-culegători europeni produs vreodată”, a declarat paleogeneticistul Cosimo Posth de la Universitatea din Tübingen din Germania, autorul principal al studiului publicat în revista Nature .

„Ne reîmprospătează cunoştinţele despre modul în care fiinţele umane au supravieţuit Epocii de gheaţă”, a adăugat paleogeneticistul şi coautorul studiului He Yu de la Universitatea Peking din China.

Europa fusese domeniul oamenilor de Neanderthal, verii robuşti cu frunte mare ai oamenilor moderni, dar aceştia au dispărut cu aproximativ 40.000 de ani în urmă, odată ce specia Homo sapiens, s-a stabilit pe continent. Homo sapiens a apărut în urmă cu aproximativ 300.000 de ani în Africa, apoi s-a răspândit în întreaga lume, ajungând în Europa cu cel puţin 45.000 de ani în urmă.

Diverse grupuri de vânători-culegători au cutreierat peisajul european, au vânat mamifere mari, inclusiv mamuţi lânoşi, rinoceri lânoşi şi reni şi au cules plante comestibile.

În perioada cea mai rece a erei glaciare, cunoscută sub numele de Ultimul Maxim glaciar, gheţarii continentali acopereau jumătate din Europa, iar restul regiunilor se afla în condiţii de tundra. 

Singurii oameni care au supravieţuit acestei perioade cele mai grele din Europa au fost vânători-culegători din specia Homo sapiens care şi-au găsit refugiu în porţiuni din Franţa şi din Peninsula Iberică, arată studiul. Peninsula Italiană, despre care se credea anterior că ar fi fost un refugiu pentru oameni în această perioadă, a fost exact opusul - toţi locuitorii ei au pierit.

„Este o mare surpriză faptul că oamenii au dispărut în peninsula italiană”, a declarat autorul principal al studiului, Johannes Krause, director al Institutului Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania.

Acea regiune a fost repopulată în urmă cu aproximativ 19.000 de ani de către vânători-culegători din Balcani, care s-au extins ulterior în toată Europa şi, cu aproximativ 14.500 de ani în urmă, i-au înlocuit pe toţi cei care locuiseră acolo, au descoperit cercetătorii.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării