main logo
460

Studiu: Către 2024, piața serviciilor IT din Moldova va crește cu 69,8%

Piaţa serviciilor IT din Moldova, care include piaţa internă şi outsourcing, va creşte până în anul 2023 cu 69,8% comparativ cu 2018 şi va ajunge la 262,2 milioane de dolari.

Studiu: Către 2024, piața serviciilor IT din Moldova va crește cu 69,8%

Despre aceasta se menţionează într-un studiu elaborat de compania internaţională "International Data Corporation" cu susţinerea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Autorii studiului consideră că creşterea principală a pieţei globale va fi realizată prin externalizare, care va creşte de la $120,9 mil. în 2018 la $203,25 mil. până în 2024.

Ei cred că serviciile software şi hardware, care sunt cel mai puternic motor al pieţei interne, îşi vor reduce prezenţa pe piaţă de la 46% în anul trecut la 41% către 2024. 

Influenţa acestui tip de servicii se va menţine datorită investiţiilor guvernamentale permanente, precum şi creşterii numărului de întreprinderi mici şi mijlocii care vor apela la companii cu comenzi de creare a unei anumite infrastructuri.

De asemenea, se consideră că în Moldova va creşte cloud computing-ul. În acest sens, Moldova poate urma exemplul altor ţări din regiune cu un număr mare de proiecte de consultanţă care pregătesc tranziţia către infrastructura cloud publică, privată sau hibridă, în timp ce serviciile de asistenţă vor deservi sistemele existente până când acestea vor începe să funcţioneze în cloud", spune studiul.

Studiul afirmă că, în prezent, în Moldova serviciile IT predomină în structura outsourcing, însă până în 2024 ponderea acestora se va reduce de la 70% la 52%. 

Companiile locale caută o cale de ieşire din tipurile tradiţionale de proiecte şi, având în vedere că legislaţia în domeniul parcurilor IT se extinde şi asupra domeniilor creative (elaborarea jocurilor, crearea/editarea video, design grafic), se poate trage concluzia că anume elaborarea va avea cea mai mare importanţă pentru creşterea pieţei outsourcing a Moldovei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării