main logo
5774

Spectacol astronomic pe cerul R. Moldova: Explicația fenomenului

Prima noapte a primăverii calendaristice a oferit un spectacol astronomic pe cer - planetele Jupiter și Venus par că sunt aproape de a se atinge pe cer, în ciuda faptului că distanța dintre ele este de aproximativ 600 de milioane de kilometri. Fenomenul a fost observat și în R. Moldova.

Spectacol astronomic pe cerul R. Moldova: Explicația fenomenului

Un asemenea fenomen este denumit „conjuncție” în astronomie – atunci când o planetă pare că se apropie mult de o altă planetă, de o lună sau de o stea, transmite Știri.md.

Strălucirea lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, și a lui Venus, cea mai luminoasă, au creat un efect spectaculos, potrivit astronomilor de la NASA. 

Spectatorii au putut să vadă inclusiv patru dintre cele mai luminoase luni ale lui Jupiter. În ultimele săptămâni, planetele au părut că se apropie tot mai mult una de cealaltă, însă distanța reală dintre ele este de aproximativ 600 de milioane de kilometri. 

Efectul, observat și în R. Moldova, a trezit interesul cetățenilor. Internauții au publicat un șir de imagini în mediul online cu fenomenul văzut. Și internauții români au împărtășit fotografii în mediul online.

Privitorii pasionați de urmărirea cerului au putut urmări planetele pe cerul nopții și cu ochiul liber, cerul fiind senin și puțin „contaminat” de lumina artificială a orașului.

Conjuncțiile au loc frecvent în sistemul nostru solar pentru că „planetele orbitează în jurul Soarelui într-o formă aproximativ similară – eliptică – și, deci, au traiectorii similare pe cer”, informează NASA. 

Astfel, deși aceste două planete intră des în conjuncție „fără vreo însemnătate astronomică”, spune NASA, „ele fac un spectacol frumos pe cer”. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării