main logo
881

SpaceX a lansat alţi 60 de sateliţi pentru constelaţia Starlink

Compania americană SpaceX a lansat luni cea de-a cincea tranşă de 60 de sateliţi din cadrul constelaţiei Starlink, în eforturile sale de a construi o reţea de cel puţin 12.000 de sateliţi pe orbită, ce vor avea rolul de a furniza servicii de internet de mare viteză.

SpaceX a lansat alţi 60 de sateliţi pentru constelaţia Starlink

Sateliţii au fost lansaţi cu o rachetă Falcon 9, care s-a desprins de pe Pământ la ora 15:05 GMT, de la Complexul 40 pentru Lansări Spaţiale de la celebra bază Cape Canaveral din Florida, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Lansarea tranşei anterioare de 60 de sateliţi a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie, după ce misiunea a fost amânată în repetate rânduri din cauza condiţiilor meteorologice vitrege.

În total, compania fondată de Elon Musk a solicitat licenţe pentru a trimite pe orbită până la 42.000 de sateliţi, număr total ipotetic în acest moment.

SpaceX a reiterat că serviciul său de internet va deveni operaţional în 2020 pentru Canada şi nordul Statelor Unite. 

În cazul în care constelaţia se va materializa, SpaceX va avea mai mulţi sateliţi activi decât toţi ceilalţi operatori de pe planetă, civili şi militari, care se estimează a fi în jur de 2.100.

Micii sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. 

După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei vor urca uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până vor atinge orbita lor operaţională aflată la altitudinea de 550 kilometri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării