main logo
472

Rusia va furniza Iranului un satelit care poate urmări ținte militare

Rusia se pregătește să ofere Iranului un satelit cu capabilități avansate, care îi permit să urmărească potențiale ținte militare din Orientul Mijlociu, anunță Reuters, care citează Washington Post, potrivit Mediafax.

Rusia va furniza Iranului un satelit care poate urmări ținte militareFoto: Getty Images

Planul va furniza un satelit Kanopus V fabricat în Rusia, echipat cu o cameră de înaltă rezoluție, care ar putea fi lansat din Rusia în câteva luni, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Informația este publicată cu câteva zile înainte ca președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin să se întâlnească la Geneva, în timp ce Iranul și SUA sunt angajate în discuții indirecte privind relansarea acordului nuclear din 2015 menit să reducă programul nuclear al Iranului în schimbul ridicării de sancțiuni economice .

Satelitul va permite „monitorizarea continuă a facilităților, de la rafinării de petrol din Golful Persic și baze militare israeliene până la cazărmile irakiene care găzduiesc trupele SUA”, arată ziarul, care citează trei surse anonime.

Kanopus V este comercializat pentru uz civil. Lideri iranieni au făcut mai multe călătorii în Rusia, începând cu 2018 pentru a ajuta la negocierea acordului.

Experți ruși au ajuns în Iran în această primăvară pentru a ajuta la instruirea echipelor care vor opera satelitul dintr-o instalație construită lângă Karaj, la vest de Teheran.

Gărzile Revoluționare au declarat în aprilie 2020 că au lansat cu succes primul satelit militar al țării pe orbită.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării