main logo
535

Roboții vor lăsa 20 de milioane de oameni fără job-uri, până în 2030

Roboții vor lăsa fără locuri de muncă circa 20 de milioane de oameni la nivel mondial, până în 2030, arată un raport publicat, miercuri, de Oxford Economics.

Roboții vor lăsa 20 de milioane de oameni fără job-uri, până în 2030Foto: shutterstock.com

Asta înseamnă că aproximativ 8,5% din forța de muncă umană din industria manufacturieră va fi înlocuită de mașinării numai în următorul deceniu, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Potrivit CNN, raportul mai arată că procesul de automatizare va fi amplificat și vor fi create alte locuri de muncă. Pe de altă parte, va exista un decalaj chiar mai mare între populația săracă și cea bogată.

Roboții devin tot mai ieftini în comparație cu forța de muncă umană. Statistica arată că, în medie, prețul unei astfel de mașinării a scăzut cu 11% din 2011 până în 2016. În plus, roboții pot executa tot mai multe sarcini și se pot ridica la nivelul cererii tot mai mari de bunuri și servicii.

Oamenii nu pot produce la fel de mult și rapid pe cât o pot face roboții.

China s-a urcat deja pe acest val al automatizării. Investește masiv în industrie și, potrivit estimărilor Oxford Economics, până în 2030 va ajunge să folosească cel mai mare număr de roboți – 14 milioane.

”Acest proces nu se va manifesta peste tot în lume la fel. Datele noastre arată că efectele negative ale robotizării se vor manifesta diferit la nivel global, dar și în interiorul țărilor, mai mult în regiunile cu venituri mai mici pe cap de locuitor, și mai puțin în zonele prospere”, se arată în raport.

Potrivit documentului, concentrațiile urbane mari vor face față mai ușor automatizării, deoarece angajații din aceste zone, în general, vin și cu inovații și cunoștințe ce sunt mai greu de automatizat.

În acest context, liderii politici trebuie să găsească soluții pentru ca automatizarea să nu lase oamenii fără locuri de muncă dar, în același timp, să contribuie la creșterea economică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării