main logo
900

Republica Moldova, pe locul 13 la capitolul accesibilităţii la Internet

Republica Moldova se află pe locul 13 din 117 ţări la capitolul accesibilităţii la Internet, arată datele unei companii europene din domeniu. Potrivit raportului, deşi accesibilitatea la Internet a crescut în ţara noastră în ultimul an, calitatea serviciilor de Internet a scăzut, relatează Radio Moldova.

Republica Moldova, pe locul 13 la capitolul accesibilităţii la InternetFoto: trm.md

În acest an, Republica Moldova s-a clasat pe locul 13 la capitolul accesibilităţii la Internet, arată datele unei companii olandeze din sectorul IT, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Potrivit studiului, anul trecut locuitorii Republicii Moldova trebuiau să lucreze în mediu o oră şi 20 de minute pentru a-şi putea achita plata lunară pentru acces la Internet fix acasă, iar în acest an, s-a redus la o oră şi 10 minute.

Totodată, dacă anul trecut un cetăţean avea nevoie în mediu de 2 minute pentru a-şi achita Internetul mobil, acum moldovenii au nevoie de mai puţin de un minut pentru a-şi putea permite cel mai ieftin internet mobil.

Astfel, Internetul a devenit mai accesibil, ţara noastră înaintând în clasament cu 5 poziţii de la locul 18 în 2021 la locul 13 în prezent.

Totuşi, potrivit aceluiaşi studiu, calitatea Internetului din ţara noastră a scăzut în ultimul an. Pe de o parte, a scăzut semnificativ stabilitatea conexiunii atât la Internetul fix, cât şi la cel mobil, dar şi viteza Internetului mobil.

Astfel, poziţia generală a ţării noastre în clasamentul Indicelui calităţii vieţii digitale a scăzut cu 4 poziţii, Republica Moldova poziţionându-se pe locul 54, după ţările din regiune.

Bulgaria poziţionându-se pe locul 30, România pe locul 34, iar Ucraina pe locul 50 în această listă.

Datele studiului mai arată, că cel mai accesibil Internet mobil este în Israel.

Pentru a plăti pentru 1GB de trafic mobil la cel mai ieftin tarif, locuitorii trebuie să lucreze doar 5 secunde. În topul listei se regăsesc şi Danemarca, Germania şi Franţa.

De cealaltă parte, la coada clasamentului de află ţări din Asia şi Africa, precum Tajikistan, Etiopia, Yemen şi Republica Democratică Congo.

Precizăm că, studiul include 117 ţări, care acoperă 92% din populaţia globală.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării