main logo
374

Raport: 83% din programele utilizate în Moldova nu sunt licențiate corespunzător

Dezvoltarea tehnologiilor informaționale anulează distanțele geografice și diferențele de altă natură dintre utilizatori.

Raport: 83% din programele utilizate în Moldova nu sunt licențiateRaport: 83% din programele utilizate în Moldova nu sunt licențiate corespunzător

Astfel, conturi bancare, secrete comerciale, corespondența personală și multe alte date cu caracter personal pot deveni ușor accesibile și pot ajunge pe mâna celor mai nepotrivite persoane. Acest lucru se întâmplă pentru că majoritatea oamenilor ignoră securitatea cibernetică și cauzele posibile ale breșelor din securitatea cibernetică, una dintre ele fiind și utilizarea de programe nelicențiate, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

Potrivit datelor raportului, publicat de BSA | The Software Alliance în 5 iunie 2018, BSA Global Software Survey, 83% dintre programele utilizate în Moldova nu sunt licențiate corespunzător. Datele au fost prezentate de BSA Outside Counsel pentru Moldova  la o întâlnire organizată de reprezentanța Microsoft în Moldova cu șefii companiilor de la noi din țară, autorizate cu distribuirea de licențe pentru programe software Microsoft, dar și cu directorii magazinelor de tehnică electronică din Moldova.

Participanții au fost informați despre primele semnale ale unui atac cibernetic, despre cum să ne securizăm informația de pe PC și în ce condiții ne putem asigura securitatea cibernetică și protecția datelor cu caracter personal.

Potrivit BSA, majoritatea produselor nelicențiate ar putea conține un număr mare de malware-uri, elaborate pentru a accesa și uneori a distruge informația personală a utilizatorilor, dar și pentru a sustrage date confidențiale, capabile să ducă la prejudicii financiare semnificative.

Comparativ cu datele raportului precedent, publicat de BSA în anul 2016, nivelul de utilizare a programelor nelicențiate a scăzut în țara noastră doar cu 3 puncte procentuale.

Compania Microsoft Moldova și-a exprimat disponibilitatea să colaboreze cu agenții economici din întreaga țară, pentru a-i ajuta să-și informeze clienții și consumatorii despre riscurile și amenințările la care se expun, în cazul în care folosesc programe nelicențiate pe computerele personale sau pe alte echipamente IT.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării