main logo
223

Procesul de trecere la televiziunea digitală rămâne incert

Guvernul a aprobat acțiunile pentru finalizarea procesului de tranziție la televiziunea digitală terestră.

Procesul de trecere la televiziunea digitală rămâne incert

În proiectul pe care l-a prezentat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, însă, nu a fost schimbată dată, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

A rămas tot 1 martie 2020, în timp ce el a declarat pentru presă să așteptăm trecerea la televiziune digitală prin luna mai curent.

Mai mult, întrebat pentru precizare cu referire la termen, premierul Ion Chicu a reiterat, după ședința Guvernului, că autoritățile se vor strădui ca totul să se întâmple în martie.

În fapt, miniștrii au adoptat modalitatea de dotare a familiilor beneficiare de ajutor social și altor categorii defavorizate ale populației cu convertoare pentru televiziunea digitală terestră în anul 2020 și resursele de spectru disponibile pentru crearea multiplexelor regionale.

Ministerul Economiei și Infrastructurii, în comun cu structurile teritoriale de asistență socială și în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, va asigura dotarea gratuită cu convertoare pentru televiziunea digitală terestră a familiilor beneficiare de ajutor social. 

Pentru asta, trebuie să fie depuse cereri până pe 20 martie 2020 și sunt anumite condiții de selectare a beneficiarilor.

Conform proiectului, până acum, s-a întârziat procesul, pentru că nu a fost asigurată pregătirea suficientă a furnizorilor de servicii media și a populației. 

Anterior, au fost distribuite 8.922 de convertoare, în baza listelor de solicitanți întocmite de structurile teritoriale de asistență socială. 

Numărul dat de familii beneficiare constituie doar circa 17 la sută din totalul de 51.782 de potențiali beneficiari și asta, potrivit situației de acum 2 ani.

  • Televiziune digitală - acces la informație pentru toți

Nu doar prin aprobarea unui asemenea proiect de către Guvern, dar și prin implementarea acestuia înseamnă asigurarea accesului populației la mai multe programe tv decât în formatul analog.

În Legea bugetului de stat pentru 2020, au fost prevăzute mijloace financiare de 15 milioane de lei pentru dotarea gratuită cu convertoare a familiilor beneficiare de ajutor sociale și a altor categorii defavorizate care nu au reușit să depună cereri în anul 2018.

Hotărârea Guvernului va fi publicată vineri, 14 februarie, în Monitorul Oficial.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării