main logo
4442

Primul studiu italian despre IQOS și țigările electronice, publicat

Universitatea „La Sapienza” din Roma a realizat primul studiu independent în care a fost analizat impactul pe care îl au asupra tensiunii arteriale și vaselor sanguine țigara electronică, dispozitivul de încălzire a tutunului IQOS și țigările convenționale.

Primul studiu italian despre IQOS și țigările electronice, publicatFoto: independent.co.uk

Studiul realizat pe un grup de oameni a fost prezentat medicilor de la Spitalul Universitar Policlinic din Modena, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

Experții au constatat că dispozitivele care permit inhalarea nicotinei, evitând în același timp procesul de ardere, au un impact mult mai mic asupra tensiunii arteriale și vaselor sanguine, precum și asupra stresului oxidativ celular.

La studiu au participat douăzeci de fumători, dintre care mai mult de jumătate - femei. Aceștia au fost repartizați în mod aleatoriu și alternativ la diferite produse, ce aveau un conținut de nicotină echivalent. 

O dată în săptămână, grupul a fost aleatoriu repartizat la unul dintre produsele testate, după care erau măsurați cât mai mulţi biomarkeri ai acestora. 

Experimentul a fost repetat pe o perioadă de şase săptămâni. După fiecare ciclu al experimentului, voluntarii au completat chestionare pentru a evalua nivelul lor de satisfacție.

Comunitatea științifică este de acord că sunt necesare cercetări suplimentare a acestor dispozitive noi, dar studiul – independent și în totalitate italian – reprezintă un prim pas din punct de vedere științific către un răspuns adevărat la întrebarea privind dauna redusă pe care o au aceste dispozitive asupra organismului fumătorilor ce nu pot renunța la țigări.

Fumatul tradițional și, în mod special, procesul de ardere în sine, este recunoscut ca factor de risc principal pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentele ischemice cardiace și cerebrale.

Dar sunt la fel de nocive și noile alternative ale fumatului? Rezultatele lucrărilor științifice efectuate de către cercetătorii Universității „La Sapienza” din Roma par să spună „NU”. 

Despre acest lucru a vorbit la Congresul de la Modena Prof. Roberto Carnevale – profesor asociat de biologie, care a ilustrat modul în care studiul științific a evaluat efectele utilizării dispozitivului de încălzire a tutunului IQOS în comparație cu țigara electronică și țigara convențională.

Studiul efectuat de către Universitatea „La Sapienza” a fost publicat de una dintre cele mai autoritare reviste de specialitate din lume: JAHA – Journal of American Heart Association.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării