main logo
865

Oamenii de știință au creat șoareci cu doi tați: Cum a fost posibil

Oamenii de știință au creat șoareci cu doi tați biologici, după ce au obținut ovule din celule masculine. Descoperirea deschide noi posibilități de reproducere, scrie The Guardian.

Oamenii de știință au creat șoareci cu doi tați: Cum a fost posibil

Rezultatele studiului ar putea deschide calea pentru noi tratamente pentru formele severe de infertilitate, precum și să ridice perspectiva ca, în viitor, cuplurile de același sex să poată avea împreună un copil biologic, transmite Știri.md, cu referire la Digi24.ro.

„Acesta este primul caz de obținere a unor ovocite de mamifere din celule masculine”, a declarat Katsuhiko Hayashi, care a condus lucrările la Universitatea Kyushu din Japonia și care este renumit la nivel internațional ca pionier în domeniul ovulelor și spermei cultivate în laborator. 

Hayashi, care a prezentat miercuri această evoluție în cadrul celui de-al treilea summit internațional privind editarea genomului uman, desfășurat la Institutul Francis Crick din Londra, preconizează că va fi posibil din punct de vedere tehnic să se creeze un ovul uman viabil dintr-o celulă de piele masculină în decurs de un deceniu. 

Alții au sugerat că acest termen este optimist, având în vedere că oamenii de știință nu au reușit încă să creeze ovule umane viabile cultivate în laborator din celule feminine.

Anterior, oamenii de știință au creat șoareci care, din punct de vedere tehnic, au avut doi tați biologici printr-un lanț de etape elaborate, inclusiv inginerie genetică. Cu toate acestea, este prima dată când au fost cultivate ovule viabile din celule masculine și marchează un progres semnificativ. 

Echipa lui Hayashi încearcă acum să reproducă această realizare cu celule umane, deși ar exista obstacole semnificative pentru utilizarea în scopuri clinice a ovulelor cultivate în laborator, inclusiv stabilirea siguranței acestora. 

„Din punct de vedere pur tehnologic, va fi posibil (la oameni) peste 10 ani”, a spus el, adăugând că, personal, ar fi în favoarea utilizării clinice a tehnologiei pentru a permite ca doi bărbați să aibă un copil, dacă se va dovedi că este sigură. 

„Nu știu dacă vor fi disponibile pentru reproducere”, a spus el. 

„Aceasta nu este o chestiune care ține doar de programul științific, ci și de [societate]”. Tehnica ar putea fi, de asemenea, aplicată pentru a trata formele severe de infertilitate, inclusiv femeile cu sindromul Turner, la care lipsește sau lipsește parțial o copie a cromozomului X, iar Hayashi a declarat că această aplicație a fost motivația principală a cercetării. 

Alții au sugerat că s-ar putea dovedi o provocare pentru a transpune tehnica pe celule umane. Celulele umane necesită perioade mult mai lungi de cultivare pentru a produce un ovul matur, ceea ce poate crește riscul ca celulele să dobândească modificări genetice nedorite. 

Studiul, care a fost trimis pentru publicare într-o revistă de renume, s-a bazat pe o secvență de pași complicați pentru a transforma o celulă de piele, purtătoare a combinației de cromozomi masculini XY, într-un ovul, cu versiunea feminină XX.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării