main logo
557

O echipă de cercetători a creat un robot care îi ajută pe copiii cu autism să se integreze

O echipă de cercetători de la startup-ul de robotică LuxAI au creat QTrobot, un roboțel al cărui scop este să îi ajute pe copiii cu autism să se integreze mai bine în societate.

Cercetătorii au creat un robot care îi ajută pe copiii cu autismCercetătorii au creat un robot care îi ajută pe copiii cu autism

Rezultatele unui studiu despre QTrobot va fi prezentat la simpozionul RO-MAN 2018, un simpozion despre comunicările interactive dintre roboți și oameni, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

QTrobot are mai puțin de un metru înălțime, are un corp umanoid și în locul feței există un ecran. Robotul poate vedea, auzi, vorbi, comunica non-verbal, proiecta expresii faciale pe ecran și a face gesturi. Cercetătorii au analizat interacțiunile dintr QTrobot și copiii diagnosticați cu autism.

La studiu au participat 15 copii diagnosticați cu o formă sau alta de autism, cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani. Fiecare copil a luat parte la două interviuri, fiecare cu o durată mai mică de cinci minute – un interviu cu QTrobot, unul cu un om.

Interviurile decurgeau simplu. Mai întâi, copiii erau întrebați cum îi cheamă și alte trei lucruri despre ei. Ulterior, intervievatorul le spunea copiilor o poveste, apoi îi întreba dacă le-a plăcut. La final, intervievatorul la cerea copiilor să îl imite, pe măsură ce acesta realiza patru gesturi (de exemplu, ridicarea brațului drept).

Cercetătorii au descoperit că cei mici au privit intervievatorul robot mai mult decât pe cel om, dar că nu au existat diferențe când a venit vorba de imitat. Mai mult, interacțiunea dintre robot și copii a presupus un comportament mai puțin predispus la repetiții din partea acestora din urmă.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că robotul ar putea fi util în a-i ajuta pe copiii care suferă de autism să își îmbunătățească abilitățile sociale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării