main logo
903

NASA va testa rachete nucleare ce ar duce rapid astronauţi pe Marte

Nasa va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauţi pe Marte într-un timp record. Proiectul, în colaborare cu agenţia guvernamentală americană Darpa, are ca scop dezvoltarea unui sistem de propulsie de pionierat pentru călătorii spaţiale.

NASA va testa rachete nucleare ce ar duce rapid astronauţi pe Marte

Nasa a dezvăluit planurile de testare a unor rachete cu propulsie nucleară care ar putea duce astronauţii pe Marte într-un timp ultra-rapid, transmite Știri.md cu referire la mediafax.ro.

Agenţia a încheiat un parteneriat cu Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) a guvernului american pentru a face o demonstraţie în spaţiu a unui motor de rachetă nuclear termic în 2027, a anunţat marţi agenţia, conform The Guardian.

Proiectul este menit să dezvolte un sistem de propulsie pentru călătoriile în spaţiu, mult diferit de sistemele chimice predominante de la începutul erei moderne a rachetelor, în urmă cu aproape un secol.

"Utilizarea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscurile pentru astronauţi", a declarat Nasa într-un comunicat de presă.

"Reducerea timpului de tranzit este o componentă cheie pentru misiunile umane către Marte, deoarece călătoriile mai lungi necesită mai multe provizii şi sisteme mai robuste".

Un beneficiu suplimentar ar fi creşterea capacităţii de încărcare ştiinţifică, precum şi o putere mai mare pentru instrumente şi comunicaţii, potrivit agenţiei.

Nasa, care a testat cu succes anul trecut noua sa navă spaţială Artemis, de ultimă generaţie, ca o trambulină spre Lună şi apoi spre Marte, speră să ducă oameni pe planeta roşie cândva în anii 2030, ca parte a programului său "Moon to Mars".

Conform Nasa, folosind tehnologia actuală, călătoria de 300 de mile până pe Marte ar dura aproximativ şapte luni. Inginerii nu ştiu deocamdată cât s-ar scurta timpul cu ajutorul tehnologiei nucleare, dar Bill Nelson, administratorul Nasa, a declarat că aceasta ar permite navelor spaţiale şi oamenilor să călătorească în spaţiul cosmic cu o viteză record.

"Cu ajutorul acestei noi tehnologii, astronauţii ar putea călători spre şi dinspre spaţiul cosmic mai repede ca niciodată - o capacitate majoră pentru a pregăti misiunile cu echipaj pe Marte", a declarat Nelson.

Misiunea Artemis 2 a Nasa, care va trimite oameni în jurul Lunii pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, este programată pentru 2024. Misiunea ulterioară Artemis 3, care ar putea veni anul următor, va aduce astronauţi, inclusiv prima femeie, pe suprafaţa Lunii pentru prima dată din 1972.


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării