main logo
832

Măsuri speciale de investigații. Vor putea fi interceptate și imaginile din timpul discuțiilor pe Skype

Procurorul nu va mai fi obligat ca, în termen de 48 de ore de la finalizarea perioadei de autorizare a interceptării şi înregistrării, să prezinte judecătorului de instrucţie procesul-verbal şi suportul în original pe care au fost înregistrate comunicările.

Discuțiile pe Skype vor fi interceptate în cadrul investigațiilorDiscuțiile pe Skype vor fi interceptate în cadrul investigațiilor

Norma va conține prevederi generale pentru toate metodele speciale de investigații autorizate de judecătorul de instrucție privind familiarizarea acestuia cu rezultatele metodei speciale de investigații puse în aplicare și controlul legalității acesteia, notează Bizlaw.md

Autorii proiectului de modificare și completare a Codului de procedură penală au considerat că termenul de 48 de ore indicat la art.132 nu are o justificare juridică și nici practică. Mai mult, acesta creează impedimente birocratice activității de urmărire penală. Acest termen nu reiese nici expres și nici indirect din cauzele CtEDO și nu a fost identificată o practică similară în legislațiile procesual penale existente în statele din regiune.

De asemenea, se propune introducerea noțiunii de stenogramă a fonogramelor, care presupune transcrierea pe suport de hârtie a unui sunet înregistrat. Autorii consideră că această prevedere va oferi claritate asupra faptului că stenograma unui sunet poate fi întocmită și la consemnarea altor măsuri decât interceptarea și înregistrarea comunicărilor (de exemplu, cercetarea domiciliului sau supravegherea tehnică). 

La fel, conceptul de sunet este mult mai larg decât cel de comunicare cuprinzând mai multe particularități acustice. Un argument în plus este cel practic, existând cazuri în care este important de a descrie un element acustic și nu doar de a reda pe hârtie un element fonetic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării