main logo
297

Marea Britanie şi SUA condamnă o campanie de atacuri cibernetice din partea Rusiei

Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat luni ceea ce au numit o serie de atacuri cibernetice orchestrare de serviciul de spionaj militar al Rusiei, inclusiv tentative de perturbare a Olimpiadei şi a Jocurilor Paralimpice programate să aibă loc anul viitor la Tokyo, transmite Reuters.

Marea Britanie şi SUA condamnă atacurile cibernetice din partea RusieiFoto: news.ro

Oficiali britanici şi americani au afirmat că atacurile au fost efectuate de Unitatea 74455 a agenţiei de spionaj militar GRU a Rusiei, cunoscută şi ca Centrul Principal pentru Tehnologii Speciale, transmite Știri.md cu referire la news.ro

Într-o acuzaţie publicată luni, Departamentul de Justiţie al SUA afirmă că şase membri ai unităţii respective au jucat roluri majore în atacarea unor ţinte de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice la alegerile franceze din 2017. Acuzaţiile acoperă activităţi cibernetice maliţioase desfăşurate în perioada 2015-2019.

Oficialii americani nu au spus dacă momentul în care a fost făcut anunţul, chiar înainte de alegerile prezidenţiale americane din 2020, are rolul să servească drept avertisment pentru grupurile de hacking străine care au legătură cu guverne.

Oficialii britanici au declarat că hackerii GRU au efectuat, de asemenea, operaţiuni de ”recunoaştere cibernetică” împotriva organizatorilor Jocurilor de la Tokyo, care iniţial ar fi trebuit să aibă loc anul acesta, dar care au fost amânate pentru 2021 din cauza pandemiei de coronavirus.

Aceşti oficiali au refuzat să ofere detalii specifice despre ultimele atacuri sau să dezvăluie dacă au avut succes, dar au spus că acestea au vizat organizatorii de jocuri, furnizorii de logistică şi sponsorii.

Într-o conferinţă de presă virtuală, organizată luni, procurorul general adjunct al Departamentului Justiţiei, John Demers, a refuzat, de asemenea, să discute despre activitatea de hacking legată de Olimpiada din 2020.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat: ”Acţiunile GRU împotriva Jocurilor Olimpice şi Paralimpice sunt cinice şi nesăbuite. Le condamnăm în termenii cei mai fermi posibili”.

Directorul adjunct al FBI, David Bowdich, a declarat: ”FBI-ul a avertizat în repetate rânduri că Rusia este un adversar cibernetic extrem de capabil, iar informaţiile dezvăluite în acest rechizitoriu ilustrează cât de omniprezente şi distructive sunt activităţile cibernetice ale Rusiei”.

În luna decembrie, Rusiei i-a fost interzis să participe la Jocurile Olimpice timp de patru ani, inclusiv la Jocurile de la Tokyo, din cauza infracţiunilor de dopaj pe scară largă, care erau iniţial programate pentru acest an, dar care au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

Atacurile împotriva Olimpiadei din 2020 sunt cele mai recente dintr-un şir de încercări de piraterie cibernetică împotriva organizaţiilor sportive internaţionale, despre care oficialii occidentali şi experţii în securitate cibernetică spun că au fost orchestrate de Rusia de când a izbucnit scandalul de dopaj, în urmă cu cinci ani. Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile.

Marea Britanie şi Statele Unite au declarat luni că hackerii au fost implicaţi şi în alte atacuri, cum ar fi cel împotriva ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018 din Coreea de Sud, care a compromis sute de computere, a eliminat accesul la Internet şi a întrerupt fluxurile de difuzare a informaţiilor.

Atacul din Coreea de Sud fusese anterior legat de Rusia de către cercetătorii în domeniul securităţii cibernetice, dar acesta a fost făcut să arate că ar fi fost munca hackerilor chinezi sau nord-coreeni, a anunţat Ministerul de Externe britanic.

"Atacurile împotriva Jocurilor de vară din 2020 sunt cele mai recente dintr-o campanie de activităţi rău intenţionate ruseşti împotriva Jocurilor Olimpice şi Paralimpice", potrivit unui comunicat al ministerului.

”Marea Britanie confirmă astăzi pentru prima dată amploarea atacului GRU împotriva Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de Iarnă din 2018 din Pyeongchang, Republica Coreea.”

Alte operaţiuni cibernetice maliţioase care ar fi fost efectuate de ofiţerii GRU începând cu 2015, potrivit Departamentului de Justiţie, au inclus atacul cibernetic global cunoscut sub numele de NotPetya.

În 2017, malware-ul distructiv NotPetya s-a răspândit la nivel global din Ucraina, infectând şi blocând mii de computere aparţinând corporaţiilor. Experţii spun că NotPetya a provocat pierderi de peste 1 miliard de dolari. La acea vreme, companiile afectate de NotPetya au inclus şi FedEx şi gigantul farmaceutic Merck.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării