main logo
522

Invențiile care ți-au schimbat viața și care n-ar fi existat fără NASA

NASA ți-a schimbat viața cotidiană mai mult decât ți-ai putea imagina. Cercetările spațiale au creat invenții noi pe care azi le folosești zilnic, dar niciuna n-ar fi existat dacă NASA n-ar fi investit în cercetare.

Invențiile care ți-au schimbat viața și care n-ar fi existat fără NASA

Zilnic utilizezi tehnologii sau obiecte banale fără să știi că multe dintre ele au fost inventate pentru a-i ajuta pe astronauți să supraviețuiască în spațiu sau să le facă viața ma ușoară, relatează Știri.md cu referire la playtech.ro.

Aceste invenții au fost atât de necesare, încât și-au găsit utilitatea și aici pe Pământ, în viața de zi cu zi.

Șanțurile de siguranță din asfalt

nasa

Cu siguranță ai simțit măcar o dată trepidațiile unei mașini atunci când a trecut peste o suprafața cu șanțuri de siguranță. La noi, ele sunt utilizate mai mult pentru a reduce viteza când te apropii de o trecere de pietoni.

La origine însă, ele au fost utilizate pe pistele aeroporturilor și pe pistele spațiale pentru a reduce riscul accidentelor aviatice în momentul aterizării aeronavelor pe pistele alunecoase când sunt ude. Invenția există din 1985.

Cauciucurile Goodyear

goodyear nasa

Prin 1976, celebrul fabricant de pneuri Goodyear și Compania de Cauciuc au descoperit formula unui material fibros de cinci ori mai rezistent decât oțelul. NASA a avut nevoie de acest material pentru parașutele folosite la atenuarea aterizării vehiculelor spațiale.

De atunci, Goodyear s-a folosit de formulă și a aplicat-o și la pneuri. De aceea Goodyear produce unele dintre cele mai bune anvelope din lume.

Becurile LED

bec led

Azi, ți se spune că becurile LED sunt cele mai economice și chiar sunt foarte utile. Dau putere mare, la un consum redus. La origine însă, LED-urile au fost inventate pentru astronauți pentru a crește în spațiu plante la lumina lor.

Totodată, ele mai au și utilitate medicală, proprietate care a ajuns și în medicina de pe Pământ. WARP 10 este un dispozitiv medical care folosește lumina LED de mare intensitate pentru a trata afecțiuni minore ale mușchilor, încheieturilor, a artritei sau spasmelor musculare.

Protezele pentru membre

proteza

NASA a început cercetarea în robotică încă din 2005, iar de atunci, a dezvoltat roboți sau brațe robotizate pentru vehiculele spațiale și alte activități în domeniu. Studiile au fost o sursă de inspirație și în dezvoltarea protezelor avansate pentru brațele lipsă atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Azi, cele mai avansate proteze pot să imite aproape perfect mișcarea mâinii sau piciorului pierdute.

Panourile fotovoltaice

panouri solare

Panourile solare au fost inventat inițial pentru uz exclusiv spațial. Ele sunt capabile să capteze energia solară și să o convertească în electricitate. Nimic din ce a realizat NASA n-ar fi fost posibil fără panourile solare care pun în mișcare chiar și roverele de pe Marte.

Azi, ele sunt folosite și pe Pământ și sunt o sursă alternativă de curent foarte eficientă în anumite regiuni ale lumii.

Mouse-ul

mouse

Mouse-ul a apărut prin anii ‘60, când unui cercetător NASA i-a venit ideea genială de a face computerele vremii mai interactive. Așa s-a născut „șoricelul” pentru a manipula mai ușor datele de pe ecran. A devenit atât de util, încât azi, aproape nimeni nu poate folosi doar tastatura pentru diverse acțiuni pe computer, mai ales pentru operațiile complexe.

Laptopul

laptop

Chiar și laptopul este o invenție spațială. Primul a fost SPOC, obținut prin readaptarea lui GRiD Compass la sarcini care presupuneau portabilitate. Ulterior, ideea a fost preluată și adaptată la piața calculatoarelor civile.

Căștile wireless

casti wireless

NASA este pionierul celor mai avansate tehnologii pentru comunicații, evident. Și, tot NASA a fost cea care a realizat primele căști wireless pentru astronauții de pe stația spațială care nu trebuie să fie legați de fire pentru a comunica cu baza. Din fericire, ele au devenit disponibile și pentru tine.

Purificatorul de apă

purificator apa

Purificatorul a fost inventat în anii ‘60, pentru astronauți ca să-și curețe apa de impurități și alte bacterii care le-ar putea pune sănătatea în pericol în spațiu. Azi, e folosit și pe Pământ pentru același scop și ceva îmi spune că va deveni tot mai necesar.

Bineînțeles, lista invențiilor mai poate continua cu lentilele rezistente la zgârieturi sau camerele foto care azi sunt folosite la telefoane. Eu am ales cele mai importante invenții.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării