main logo
644

Imagini incredibile din spațiu: Hubble a surprins un sistem stelar nou

Un sistem stelar nou-nouț, aflat la 1.400 de ani-lumină depărtare de Pământ, a fost dezvăluit într-o nouă imagine incredibilă surprinsă de Telescopul Spațial Hubble.

Imagini incredibile din spațiu: Hubble a surprins un sistem stelar nouFoto: ESA/Hubble & NASA, B. Nisini

Sistemul este numit IRAS 05491+0247, acesta aflându-se în centrul unei interacțiuni cosmice extrem de rară și superbă, cunoscută drept obiect Herbig–Haro, transmite Știri.md cu referire la descoperă.ro.

Obiectul Herbig-Haro din cazul de față, numit HH 111, este alimentat de o stea dintr-un sistem binar care produce jeturi astrofizice puternice în spațiul înconjurător.

Obiectele Herbig-Haro sunt unele dintre cele mai spectaculoase din galaxie, însă acestea au nevoie de un set specific de circumstanțe. În primul rând este necesară o stea tânără. 

Acestea se formează din acumulări dense de material într-un nor molecular care se prăbușesc sub propria gravitație, iar pe măsură ce acestea se rotesc vor începe să acumuleze material din norul ce le înconjoară.

Din fiecare pol se întinde un jet pe o distanță de 12 ani-lumină

În timpul acestui proces, steaua va produce jeturi puternice de plasmă de la polii săi. Astronomii cred că o parte din materialul de acreție care se învârte în jurul stelei este dirijat spre câmpul magnetic al stelei, care accelerează particulele la o viteză atât de ridicată încât, atunci când acestea ajung la poli, sunt lansate în spațiu la viteze considerabile sub formă de jeturi.

Jetul bipolar HH 111 este creat de una dintre stelele dintr-o pereche binară, situată în apropiere de un tor central de gaz și praf care a fost materialul acumulat pentru stele. Din fiecare pol se întinde un jet pe o distanță de 12 ani-lumină față de stea, potrivit Science Alert.

Motivul pentru care Soarele nostru este singur, și nu într-un sistem binar

Bam Margera Sues After Getting Fired From Next 'Jackass' Installment

Tovarășul binar al acestei stele produce, de asemenea, jeturi, după cum au descoperit cercetătorii în urmă cu ceva timp, în anul 2000. Se pare că este orientat perpendicular față de prima stea, astfel că jeturile sale mai mici sunt produse la unghiuri drepte.

Acele imagini din 2000 au dezvăluit o a treia stea, care pare să fi fost expulzată dintr-un sistem tânăr, într-o interacțiune care ar putea contribui la înțelegerea motivului pentru care Soarele nostru este singur, și nu într-un sistem binar. 

Noua imagine, surprinsă cu instrumentul Wide Field Camera 3 al Telescopului Spațial Hubble, arată jeturile strălucitoare prin stratul gros de praf al norului molecular.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării