main logo
746

Google și Apple, în vizorul autorităților. Ce acuzații li se aduc

Autoritatea de reglementare a concurenței din Marea Britanie confirmă ancheta privind dominația Google și Apple pe mobil.

Google și Apple, în vizorul autorităților. Ce acuzații li se aduc

Pentru context, la începutul acestui an, Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) din Marea Britanie a declarat că se consultă cu privire la o posibilă investigație privind dominația Google și Apple pe piața telefoanelor mobile. Acum, autoritatea de reglementare a anunțat că a primit „sprijin larg” pentru propunerile sale și a lansat o investigație de piață asupra „duopolului” celor doi giganți tehnologici în jocurile în cloud și browserele mobile, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Google și Apple, monopol

„Multe companii și dezvoltatori web din Marea Britanie ne spun că simt că sunt reținuți de restricțiile impuse de Apple și Google”, a declarat directorul executiv interimar al CMA, Sarah Cardell, într-un comunicat.

„Plănuim să investigăm dacă îngrijorările pe care le-am auzit sunt justificate și, dacă da, să identificăm pași pentru îmbunătățirea concurenței și a inovației în aceste sectoare”.

CMA a remarcat că Apple și Google au o „stăpânire” asupra sistemelor de operare a dispozitivelor mobile, a magazinelor de aplicații și a browserelor. Acesta a spus că 97% din navigarea web din Regatul Unit în 2021 s-a produs fie pe motoarele de browser Apple, fie pe Google, „deci orice restricții asupra acestor motoare pot avea un impact major asupra experienței utilizatorilor”. De asemenea, a menționat că serviciile de jocuri în cloud numără 800.000 de utilizatori din Marea Britanie, „dar restricțiile privind distribuția lor ar putea împiedica creșterea în acest sector”.

Multe răspunsuri la consultările anterioare au venit de la furnizori de browsere, dezvoltatori web și servicii de jocuri în cloud, a spus CMA. Dezvoltatorii s-au plâns în special de erori în paginile web, „neoferindu-le de ales decât să creeze aplicații mobile personalizate atunci când un site web ar putea fi suficient”.

Autoritatea britanică a fost un ghimpe în spatele companiilor de tehnologie în ultima vreme. Recent, a forțat Meta să vândă Giphy după ce prima a pierdut un recurs, investighează separat Google din cauza concurenței în reclame și analizează achiziția Activision Blizzard de la Microsoft.

„Investigațiile de piață pot duce la modificări ale comportamentului și restricțiilor companiilor, care îmbunătățesc concurența și conduc la o alegere mai mare pentru consumatori și la produse de mai bună calitate”, a declarant autoritatea britanică.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării