main logo
454

Google, obligat ”să uite” unele informații. Judecătorii au spus că reputația persoanei prevalează în fața dreptului oamenilor de a fi informați

Eforturile Google de a limita așa-numitul ”drept de a fi uitat” au primit o lovitură din partea unor judecători din Marea Britanie și Franța.

Google, obligat să uite unele informații. Ce spun judecătoriiGoogle, obligat să uite unele informații. Ce spun judecătorii

Magistrații au apreciat că reputația unor oameni de afaceri, care a fost afectată de știri vechi, are prioritate față de dreptul oamenilor de a fi informați, scrie News.ro.

Un judecător din Londra a cerut recent companiei Google, pentru prima oară, să elimine din rezultatele căutărilor link-urile către articole mai vechi despre condamnarea penală a unui om de afaceri. Decizia a venit după o hotărâre similară de luna trecută a unui tribunal francez. Aceste două decizii încep să afecteze capacitatea Google de a se apăra în viitoarele procese legate de cât de departe în timp trebuie să șteargă link-urile și vin în contextul unui val de critici la adresa abilității companiilor americane de tehnologie de a proteja viața privată a utilizatorilor.

În hotărărea judecătorească din Londra, magistratul Mark Warby a spus că 11 articole referitoare la un om de afaceri trebuie eliminate de Google din rezultatele căutărilor.

Potrivit unei decizii din 2014 a Curții Europene de Justiție, Google, divizie a grupului Alphabet, trebuie să elimine, la cerere, din rezultatele căutărilor informațiile depășite sau irelevante. Decizia Curții Europene nu a inclus și termeni clari referitori la momentul în care Google trebuie să elimine informațiile, iar hotărârea judecătorului britanic ar putea fi primul caz în care o instanță importantă decide în mod efectiv că o informație despre o faptă penală poate fi eliminată.

Tribunalele din Europa ar putea interpreta dreptul de a fi uitat în moduri diferite. În Franța, judecătorii au spus luna trecută că Google trebuie să reducă vizibilitatea articolelor despre un fost director financiar al unei companii franceze care a fost amendat cu 200 mii de euro pentru încălcarea legislației referitoare la folosirea de informații confidențiale în tranzacții. Judecătorii au spus că dreptul de a fi uitat trebuie să prevaleze după analizarea mai multor factori, între care impactul asupra activității profesionale și a vieții de familie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării